Peeters, Terrin en Verbeke op verrassende ECI-shortlist

Literaire prijs De jury van de ECI Literatuurprijs liet opnieuw gedoodverfde favorieten links liggen en koos voor outsiders. Eerder deze week verhoogde de organisatie de geldprijs.

Kaften van de zes genomineerde boeken.
Kaften van de zes genomineerde boeken.

De zes genomineerde schrijvers voor de ECI Literatuurprijs 2017 zijn Huub Beurskens, Koen Peeters, Daniël Rovers, Marijke Schermer, Peter Terrin en Annelies Verbeke. Die verrassende shortlist maakte juryvoorzitter Thom de Graaf woensdagmiddag bekend in het radioprogramma Nieuws & Co.

Twee vrouwen, drie Vlamingen, zowel voormalig winnaars (Terrin) als rijzende sterren (Schermer) strijden om de prijs voor het beste literaire boek dat verschenen is tussen half 2016 en half 2017. Daarmee is de verdeling over landen van herkomst, geslachten en reputaties van de auteurs wel eens ongelijker geweest. Niettemin is uit de 450 ingezonden boeken geen enkele non-fictietitel overgebleven op de shortlist: met Halleluja van Annelies Verbeke is wél de enige verhalenbundel van de longlist in de race gebleven.

Eigenzinnige traditie

Evengoed plaatst de jury zich met deze shortlist in de eigenzinnige traditie van de ECI Literatuurprijs, die vaak de gedoodverfde favorieten links laat liggen en outsiders naar voren haalt. Tot de overgeslagenen behoren dit jaar romans van Adriaan van Dis (In het buitengebied), Hanna Bervoets (Fuzzie) en ook de meest recente winnaar van de Vlaamse Fintro Literatuurprijs, Wil van Jeroen Olyslaegers. Vorig jaar ging de onderscheiding eveneens verrassend naar de verhalenbundel Rivieren van Martin Michael Driessen.

Dit jaar zijn het nauwelijks opgemerkte Eindeloos eiland van Huub Beurskens en De waren van Daniël Rovers de grote verrassingen op de shortlist, naast het wisselend ontvangen Yucca van Peter Terrin en Halleluja van Annelies Verbeke. De mensengenezer van Koen Peeters en Noodweer van Marijke Schermer konden in recensies wel al op veel bijval rekenen.

Op 9 november bepaalt de jury welk van deze zes boeken de ECI Literatuurprijs 2017 wint, een geldbedrag van 50.000 euro. De Lezersprijs ter waarde van 10.000 euro, die toegekend wordt aan één van de shortlistkandidaten door vijftig lezers die zich konden aanmelden via het tijdschrift HUMO en NRC, wordt dan ook uitgereikt.

Grootste geldbedrag

De ECI Literatuurprijs is vanaf dit jaar de literaire prijs waar het grootste geldbedrag mee gemoeid is: deze week maakte de organisatie bekend dat alle zes genomineerden een bedrag van 5.000 euro ontvangen. Daarmee overtreft de ECI Literatuurprijs de belangrijkste tegenhanger, de Libris Literatuurprijs, dat hetzelfde prijzengeld voor de winnaar heeft, maar per nominatie 2.500 euro toekent. Inclusief de Lezersprijs is het totale prijzengeld van de ECI Literatuurprijs 85.000 euro. „Met meer dan 450 boeken die meedingen naar de ECI Literatuurprijs is een nominatie voor de Shortlist al een enorme prestatie”, liet de voorzitter van de stichting achter de prijs, Winnie Sorgdrager, in een persbericht weten.