Ook federale aanklager VS vervolgt agenten ‘Baltimore’ niet

Eerder werden de agenten al vrijgesproken door aanklagers van de staat Baltimore.

Een muurschildering van de in 2015 omgekomen Freddie Gray.
Een muurschildering van de in 2015 omgekomen Freddie Gray. Foto AP

Ook de federale aanklager in de Verenigde Staten gaat geen agenten vervolgen voor de dood van de Afro-Amerikaanse Freddie Gray, die in 2015 in Baltimore kort na zijn arrestatie om het leven kwam. Het ministerie van Justitie kondigde dat dinsdag (lokale tijd) aan, melden verschillende Amerikaanse media.

Eerder liet de aanklager van Balitmore de aanklachten tegen agenten voor moord en doodslag al vallen. Na een apart en onafhankelijk onderzoek concludeert het ministerie van Justitie dat er ook geen bewijs is dat zes agenten zich schuldig maakten “aan het moedwillig schenden van iemands burgerrechten of het overtreden van federale wetten”.

In een vrijgegeven verklaring benadrukt het ministerie van Justitie dat het “beschuldigingen van excessief geweld door rechtshandhavers” zal blijven onderzoeken. Het departement doet de belofte zich te blijven inzetten totdat “alle beschuldigingen van het schenden van burgerrechten nadrukkelijk onderzocht zijn”.

Gebroken nek

Gray overleed in 2015 in een politiecel. Hij werd tijdens zijn arrestatie, een week daarvoor, geboeid vervoerd zonder veiligheidsgordel om. Tijdens de rit sloeg zijn lichaam daardoor tegen de wanden van het politievoertuig. Uit sectie bleek dat de 25-jarige Gray een gebroken nek had en daaraan is overleden.

Lees ook: Zeker vijftien agenten gewond na rellen in Baltimore

De dood van Gray staat voor veel Amerikanen symbool voor buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Zijn omkomen leidde tot hevige rellen in Baltimore.

Correctie (13-09-2017): in een eerdere versie van dit bericht stond aanklager van de staat Baltimore.