Nederlander in Syrië

OM eist negen jaar cel tegen jihadist van Jabhat al-Nusra

Tegen een Nederlandse jihadist die zich in 2014 aansloot bij de terreurgroep Jabhat al-Nusra is dinsdag negen jaar cel geëist. De 26-jarige man was zelf niet aanwezig in de rechtbank in Rotterdam en zit nog in Syrië. Hij is wel op de hoogte van de strafzaak, schrijft het Openbaar Ministerie (OM). De verdachte zou zich bevinden in het noordwesten van Syrië, dicht bij de Turkse grens. Aan familie en politie heeft hij laten weten niet terug te komen naar Nederland en als martelaar te willen sterven. Omdat de man wel op de hoogte is gesteld, kan de zaak bij verstek behandeld worden. Volgens een woordvoerder van het OM is het de eerste zaak die behandeld wordt tegen een groep van twintig Nederlandse terreurverdachten die waarschijnlijk nog in Syrië zit. De rechter doet uitspraak op 26 september. (NRC)