Media

NRC-fotograaf zit vijf uur vast, protest van NRC bij justitie

Freelance NRC-fotograaf Chris Keulen is zondag aangehouden door de politie. De fotograaf zat in totaal vijf uur vast op het politiebureau, waarvan ruim twee uur in een cel, omdat hij weigerde foto’s van een vechtpartij af te staan. Justitie vorderde de geheugenkaart van Keulen zonder toestemming te vragen aan een rechter-commissaris. Dat is wettelijk verplicht bij inbeslagneming van journalistiek materiaal. NRC zal het OM vragen de zaak te seponeren. „Het is zorgelijk dat politie en justitie onbekend lijken te zijn met de eigen regels over inbeslagname”, zegt hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Tweede-Kamerlid Jan Paternotte (D66) stelt naar aanleiding van het artikel Kamervragen aan minister Blok (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Dekker (Cultuur). (NRC) Persvrijheid pagina C2-3