Recensie

Recensie

Malinees supertrio krijgt van Kronos de ruimte

    • Leendert van der Valk

Ze komen alledrie uit de grote muziekfamilies van Mali, zoals dat gaat bij griotten, representanten van de eeuwenoude muziektraditie. Dus dat de stem van zangeres Hawa ‘Kassé Mady’ Diabaté direct imponeert is geen wonder, net als het spel op ngoni van Mamadou Kouyaté en balafonvirtuoos Lassana Diabaté. Op zichzelf al een bijzonder trio en daar wordt op het album nog het Kronos Quartet aan toegevoegd.

De eeuwenoude Malinese songs en enkele nieuwe werken worden versterkt door violen en cello. Het kwartet heeft ervaring met Afrikaanse bands en biedt ruimte aan de niet-westerse klanken. Het gevreesde bombast blijft uit. Toch staan er een ook missers op het album. Zo herkent artistiek leider David Harrington de geest van gospelzangeres Mahalia Jackson in Hawa’s stem, wat leidt tot twee bewerkingen van haar nummers. Vooral het naar Bambara-taal omgezette ‘God Shall Wipe All Tears Away’ doet noch recht aan Jacksons werk, noch aan Hawa’s kwaliteiten.