Kabinet hoopt overlast Lelystad te beperken door andere vliegroute

Een belangrijke vliegroute van Lelystad Airport wordt aangepast om de overlast die het verkeer zal veroorzaken te beperken. Vliegtuigen zullen onder meer hoger gaan vliegen over het noordelijk deel van de Veluwe, schrijft demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Lelystad Airport moet vanaf 2019 vakantievluchten van Schiphol gaan overnemen. Provincies en gemeenten maken zich zorgen dat dit voor veel overlast zal zorgen. Tegen 2043 zijn op de luchthaven 45.000 starts en landingen per jaar gepland.

Vliegtuigen vanuit Lelystad zullen straks niet meer op 1,8 kilometer hoogte over het noorden van de Veluwe vliegen. Vertrekkend verkeer zal nu op één route naar het zuiden worden gebundeld, en na Apeldoorn op een hoogte van 2,7 kilometer gesplitst. Volgens Dijksma is het ook mogelijk dat vliegtuigen nog sneller stijgen, wat de overlast verder zou beperken.

Voor het parachutespringen op Teuge is nog geen oplossing gevonden. Dit vliegveld ligt op de vliegroute van Lelystad. (NRC)