In beeld

Ida Haendel, wondervioliste van onbestemde leeftijd

Als student medicijnen legde Jelle Pieter de Boer uit Groningen contact met de violiste die hij zo bewonderde: Ida Haendel. Sinds hun eerste ontmoeting fotografeert hij haar.

Ida Haendel (89) slaapt graag uit. Als Jelle Pieter de Boer in Miami is om haar te fotograferen gaat hij niet voor het middaguur naar haar huis. Eenmaal daar zoeken ze samen jurken uit voor de photoshoot. Na de shoot brengt een taxi ze naar een restaurant (en soms daarna nog naar een voorstelling). Altííd, zegt De Boer, ontstaat er reuring rond Ida. Ze wordt herkend, aangesproken of ze zorgt er zelf voor dat ze met mensen in gesprek raakt.
Jelle Pieter de Boer
Haendel werd in 1928 geboren in een Joods-Poolse familie in Chelm. Ze trad als kind al veelvuldig op
Jelle Pieter de Boer
Maar liefst 68 keer trad Haendel op bij de BBC Proms in een periode van 57 jaar. Nu treedt ze feitelijk niet meer op, maar ze zal altijd zeggen dat ze dat wél doet. Dat ze inmiddels onmogelijk nog de kracht kan hebben om Beethoven of Brahms te spelen, is geen onderwerp van gesprek.
Jelle Pieter de Boer
Ongeveer zes jaar geleden benaderde De Boer, toen nog student geneeskunde, Ida Haendel om zijn bewondering voor haar te uiten. Hij mocht haar bellen, en op een dag belde ze hem ook terug, in Groningen. Hun eerste ontmoeting, een uitgebreide lunch in Londen, mondde uit in een winkelsessie waarbij hij haar Stradivarius vasthield terwijl zij knalrode pumps aanschafte.
Jelle Pieter de Boer
Ida in haar huiskamer, Miami
Jelle Pieter de Boer
Over haar leeftijd, 89, doet ze graag schimmig. Om op (te) jonge leeftijd mee te kunnen doen aan een concours zou haar geboortejaar toentertijd zijn ‘aangepast’, van 1928 naar 1923. De Boer weet precies wanneer ze jarig is, maar Haendel verbiedt hem altijd quasi-streng deze kennis te delen.
Jelle Pieter de Boer
De Boer heeft Haendel nu een keer of tien bezocht en gefotografeerd on Miami. Ze poseert vaak, maar hij fotografeert haar ook als ze er niet bedacht op is. Hier met hondje Decca, vernoemd naar het klassieke platenlabel.
Jelle Pieter de Boer
Jelle Pieter de Boer
Jelle Pieter de Boer
Haendel is nooit getrouwd en heeft geen kinderen. In het afgelopen decennium heeft De Boer haar actieradius kleiner zien worden. Maar nog altijd gaat de hele dag de telefoon. Mensen die willen weten hoe het met haar is. Ze zegt dan altijd: ‘Goed, ik draag nog steeds hoge hakken’.
Jelle Pieter de Boer
De expositie Ida met foto’s van Jelle Pieter de Boer is tot en met 29 oktober te zien in het Groninger Forum. Info via jellepieterdeboer.com
Jelle Pieter de Boer