Hooggerechtshof

Ultra-orthodoxe joden moeten in Israël voortaan het leger in

Ultra-orthodoxe joden moeten in Israël voortaan het leger in. Het hooggerechtshof in Jeruzalem heeft een wet die hun ontheffing van de dienstplicht verleende dinsdag geschrapt, meldt persbureau Reuters. Het besluit heeft geleid tot onvrede in de conservatieve regeringscoalitie van premier Netanyahu. Acht van de negen rechters van het hooggerechtshof stemden voor schrappen van de wet, die het hof omschreef als „onredelijk en ongrondwettelijk”. Het is de bedoeling dat de ultra-orthodoxe joden binnen een jaar hun intrede doen in de Israëlische krijgsmacht. De haredim (zij die beven voor God), zoals ze in Israël worden genoemd, zijn al vanaf de stichting van de staat Israël in 1948 vrijgesteld van militaire dienst. In plaats daarvan wijden zij zich aan Thora-studie. (NRC)