Ontruimingen na golf van bommeldingen in Rusland

In Moskou alleen al ondervinden inmiddels 15.000 mensen overlast van anonieme bommeldingen.

Een beveiliger blokkeert de ingang van een winkelcentrum in het centrum van Moskou na een golf van bommeldingen in de hoofdstad.
Een beveiliger blokkeert de ingang van een winkelcentrum in het centrum van Moskou na een golf van bommeldingen in de hoofdstad. Foto Sergej Karpoechin/Reuters

In tientallen Russische steden zijn sinds zondag tientallen bommeldingen gedaan. Onder meer scholen, overheidsgebouwen, treinstations en winkelcentra werden tijdelijk ontruimd na de golf van anonieme bommeldingen. Woensdag bereikte de mogelijke dreiging ook de hoofdstad Moskou en moesten minstens 15.000 mensen tientallen gebouwen verlaten, schrijft persbureau Interfax.

Hulpdiensten zijn verspreid door het land druk met de meldingen. De politie doet onder meer met honden onderzoek naar dreiging op drie belangrijke stations en twee universiteiten in Moskou. De meeste meldingen kwamen tegelijkertijd binnen.

Het is niet duidelijk of het gaat om daadwerkelijk bomgevaar, nepdreigingen of een grootschalige oefening. Een bron binnen Russische hulpdiensten zegt tegen persbureau TASS dat het “waarschijnlijk gaat om telefoonterrorisme, niets meer”. Eerder zei een bron tegen Interfax dat de anonieme oproepen worden onderzocht. Tot dusver is er in alle gevallen sprake geweest van vals alarm.

Begonnen in Omsk

De eerste ontruimingen waren in Omsk. De politie deed daar onderzoek in meerdere gebouwen, waaronder verschillende bioscopen en het stadhuis. Maandag en dinsdag waren steden zoals Tsjeljabinsk, Stavropol, Perm en Novosibirsk het doelwit van de anonieme meldingen. Minstens 45.000 Russen hebben gebouwen tijdelijk moeten verlaten.

NRC-correspondent Steven Derix zegt dat de ontruiming van een winkelcentrum bij hem in de buurt rustig verloopt en dat er rustig buiten gewacht wordt: “Het zou een oefening kunnen zijn, maar het is inmiddels wel al dagenlang bezig en niet officieel aangekondigd.”

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix De golf anonieme bommeldingen door heel Rusland heeft nu ook Moskou bereikt. Winkelcentrum ‘Atrium’ is ontruimd. https://t.co/pIBWC3va7u
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Door heel Moskou ontruimingen in stations en winkelcentra.na ‘bommeldingen’. Een oefening?

Eerder dit jaar kwamen bij een aanslag in de metro van Sint-Petersburg zestien mensen, inclusief de dader, om het leven. Russische autoriteiten houden sindsdien nog altijd rekening met nieuwe aanslagen.