Gewonden en overlast door zware storm

De eerste herfststorm van Nederland is over zijn hoogtepunt heen. De wind veroorzaakte overlast en er vielen vier gewonden.

Langs de kust is woensdag windkracht 10 gemeten.
Langs de kust is woensdag windkracht 10 gemeten. Foto Remko de Waal/ANP

De zware storm die woensdag over Nederland raasde is voorbij. De depressie die over het land kwam, trekt nu verder richting het noorden van Duitsland en Denemarken, meldt Weerplaza. In het hele land geldt nog code geel.

Langs de kust werden op het hoogtepunt van de storm windsnelheden van 110 tot 120 kilometer per uur gemeten, in het binnenland waren de windstoten 80 tot 100 kilometer per uur. Dit leidde tot overlast door omgevallen bomen en omgewaaide vrachtwagens. Ook raakten vier mensen raakten gewond.

In Amsterdam en Amstelveen zijn twee gewonden gevallen. Beide slachtoffers zaten in hun auto toen een boom op hun dak viel. De man in Amstelveen werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. In Enschede raakte een meisje gewond toen ze onderweg naar school werd geraakt door een omvallende boom en een 49-jarige visser in Weert raakte gewond toen een tak op zijn tentje viel.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht dat de avondspits niet drukker zal zijn dan normaal gesproken. Ook tijdens de ochtendspits stonden er weinig files, ondanks dat verschillende snelwegen waren afgesloten door omgewaaide bomen en vrachtwagens. Een verklaring daarvoor is dat veel mensen thuis bleven. Wel adviseert de VID automobilisten tijdens de avondspits alert te blijven voor harde windstoten.

Overlast

De storm zorgde op verschillende plekken voor overlast. Op Vlieland was de wind het sterkste, daar werd windkracht 10 gemeten. Verschillende vaarten op de Waddenzee werden geschrapt. In Harlingen liepen ‘s middags de kades onder water door de harde wind en hoge waterstanden. In Brabant en Limburg werden de bruggen en sluizen niet meer bediend, omdat de wind zo krachtig is dat er bij het openen van een brug het risico bestaat dat hij niet meer goed sluit.

Op Schiphol werden woensdagochtend tweehonderd vluchten geschrapt door de wind. Een woordvoerder meldde dat een aantal start- en landingsbanen gesloten zijn en dat de Polderbaan helemaal niet in gebruik is.