Filmoverzicht: Intiem in Canada, boos op safari

De recensenten van NRC bespreken de nieuwe films die deze week uitkomen. Met onder andere: ‘mother!’, ‘Gifted’, ‘Maudie’ en ‘Die göttliche Ordnung’.

 • ●●●●●

  mother!: Kosmische horror

  In drie golven verandert het idyllische huis in het korenveld van ‘Moeder’ (Jennifer Lawrence) en ‘De Dichter’ (Javier Bardem) van een hof van eden in een Inferno. Hij is een beroemde, maar geblokkeerde schrijver. Moeder heeft het huis, dat eerder tot de grond toe afbrandde, eigenhandig gestuukt, geverfd en heringericht. Als zij de muren betast, voelt ze een kloppend hart.

  Regisseur Aronofsky vliegt met zijn nieuwste film mother! akelig dicht langs de zon. Wat wil hij vertellen, de geschiedenis van de mensheid, de Bijbel, een ecologische Apocalyps? De film is in ieder geval zeer meeslepend. Lees de recensie: Aronofsky’s hermetische en hectische allegorie van alles

  Regie: Darren Aronofsky. Met: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer. In: 81 bioscopen.

 • ●●●●

  Wind River: Drama

  De scenarist van het veelgeprezen Hell or High Water is ook een regisseur van formaat, zo blijkt uit het atmosferische Wind River.

  Wind River is een thriller die draait om de vraag wie het jonge meisje heeft vermoord dat in de openingsscène doodsbang en blootsvoets door de sneeuw rent. De hoofdpersoon is Cory (Jeremy Renner), een gescheiden jager die het gebied goed kent. Hij wordt gekoppeld aan Jane, een jonge onervaren FBI-agente (Elizabeth Olsen). Dit onwaarschijnlijke duo gaat op onderzoek uit. Lees de recensie: Misdaad-thriller met meerwaarde

  Regie: Taylor Sheridan. Met: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Gil Birmingham, Jon Bernthal. In: 48 bioscopen.

 • ●●●●●

  Maudie: Romantisch drama

  In Canada is de outsider-schilder Maud Lewis (1903-1970) geen onbekende. Ze bewoonde een piepklein huisje in het onherbergzame Nova Scotia met haar echtgenoot Everett, een visser. Lewis maakte elke dag een schilderij: ongeschoold, maar opvallend en kleurrijk werk. Daarmee trok ze gaandeweg de aandacht van pers en kunstverzamelaars.

  Regisseur Aisling Walsh vertelt haar verhaal grotendeels als een intieme vertelling voor twee acteurs, die de kans krijgen om technisch te schitteren. Lees de recensie: Onverzettelijke frêle verschijning

  Regie: Aisling Walsh. Met: Sally Hawkins, Ethan Hawke. In: 30 bioscopen.

 • ●●●●

  Die göttliche Ordnung: Drama

  In een Zwitserse kanton moest absurd genoeg nog midden jaren zeventig gestreden worden voor vrouwenkiesrecht. Die göttliche Ordnung laat zien hoe dat eraan toeging.

  Het Zwitserse kanton Appenzell Innerrhoden was in 1990 het laatste stukje Europa waar het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. De film is verrukkelijke petit histoire over twee vrouwen die midden jaren zeventig in een Appenzeller dorp de strijd voor algemeen kiesrecht inzetten. Lees de recensie: Verrukkelijke blik op vrouwenstrijd

  Regie: Petra Volpe. Met: Marie Leuenberger, Rachel Braunschweig, Sibylle Brunner. In: 13 bioscopen.

 • ●●●●

  Safari: Documentaire

  Van Safari , de nieuwe documentaire van Ulrich Seidl, wordt de kijker boos. Erg boos.

  Safari zit vol blanke jagers die trots poseren met de door hen in Namibië geschoten prooi. Ze doen dat tijdens jaagvakanties, soms met het hele gezin. Een net met moeite gedode giraffe krijgt nog wat blaadjes in de mond gelegd, want dat levert een mooiere foto op. De witte westerlingen komen uit Oostenrijk, het land dat filmmaker Ulrich Seidl al meermalen op de korrel had. Lees de recensie: Weerzinwekkend westers

  Regie: Ulrich Seidl. In: 11 bioscopen.

 • ●●●●●

  Gifted: Drama

  Ze kunnen irritant zijn, de hoogbegaafde, vroegwijze kinderen die vaak opduiken in literatuur en films. Maar Mary, het 7-jarige meisje in Gifted, is dat niet. Dat is grotendeels te danken aan het acteerwerk van de in werkelijkheid 11-jarige McKenna Grace en de band die wordt opgeroepen tussen het meisje en haar oom Frank, die opvallend natuurlijk aandoet. Lees de recensie: De playboy en het hoogbegaafde meisje

  Regie: Marc Webb. Met: Chris Evans, McKenna Grace, Octavia Spencer. In: 28 bioscopen.

 • ●●●●●

  In blue: Arthouse

  ‘Dit is hoe de passagiers jou zien’, staat er in de ruimte waar KLM-stewardessen de make-up opbrengen en hun blauwe uniformen voor een laatste maal rechttrekken voor ze in het vliegtuig stappen. In blue gaat over de kloof tussen deze maskerade en hoe iemand zich werkelijk voelt. Zo lijkt de ervaren KLM-stewardess Lin (Maria Kraakman) iemand die zichzelf volledig onder controle heeft, zowel tijdens haar lessen aan aspirant-stewardessen als in de lucht. Ze treedt kordaat op als een vrouw tijdens een vlucht naar Boekarest weeën krijgt, maar de bevalling heeft een impact die haar emoties sluipenderwijs beïnvloedt.

  In blue is een rijke, genuanceerde film, met een intrigerende relatie tussen een stewardess en een straatschoffie. Lees de recensie: Een intrigerende relatie vol leugens en zelfbedrog

  Regie: Jaap van Heusden. Met: Maria Kraakman, Bogdan Iancu, Ellis van den Brink. In: 27 bioscopen.