Opnieuw verliest de AFM een kopstuk

Bestuurslid Femke de Vries, pas twee jaar in dienst, verlaat de toezichthouder voor een baan als consultant.

AFM-bestuurder Femke de Vries , met op de achtergrond een uitvergroting vanDe Luitspeler van Frans Hals.
AFM-bestuurder Femke de Vries , met op de achtergrond een uitvergroting vanDe Luitspeler van Frans Hals. Foto Merlijn Doomernik

Een tegenvaller voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM): bestuurslid Femke de Vries (45) stapt onverwachts op. Na een dienstverband van slechts twee jaar verruilt ze haar topfunctie bij de toezichthouder per januari voor een baan bij het Utrechtse consultancybureau &samhoud.

Dat heeft de AFM woensdagmiddag bekendgemaakt. De Vries, die in de zomer van 2015 voor vier jaar was benoemd, voert redenen „van persoonlijke aard” aan voor haar vertrek. „Hoewel ik de AFM met pijn in het hart verlaat, is dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan,” stelt ze in het persbericht.

De vroegtijdige exit van De Vries is opvallend in het licht van de onrust die de AFM de voorbije jaren heeft gekenmerkt. Twee jaar geleden greep minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) hard in bij de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Er werden vier nieuwe leden benoemd in de vijfkoppige raad, nadat de vorige in opspraak was gekomen door nevenfuncties en een „slordige” integriteitscultuur.

Kritiek

Nog geen anderhalf jaar later waren twee van de vier nieuwelingen alweer vertrokken. Annemarie van Gaal kon haar functie als toezichthouder niet combineren met haar andere bezigheden. Bart Koolstra trad terug na een publicatie van NRC over de rol van zijn vorige werkgever, accountantskantoor PwC, bij omstreden betalingen door een dochterbedrijf van Nederlands grootste familiebedrijf SHV in het Midden-Oosten.

Lees ook het betreffende stuk: De accountant: doe betalingen alleen via derden!

Daarnaast was er felle kritiek op het functioneren van de AFM. Dit jaar nog lagen door een blunder ineens alle shortposities van beleggers in Nederlandse beursfondsen op straat. Pijnlijker nog was de afhandeling van het dossier rentederivaten, dat al speelt sinds 2012. Een onafhankelijk bureau kwam vorig jaar tot de conclusie dat de AFM op vrijwel alle fronten tekort was geschoten.

De Vries, afkomstig van De Nederlandsche Bank (DNB), slaagde er na haar komst in dit derivatendossier vlot te trekken en maakte zich bovendien sterk voor modernisering van het toezicht door meer vooruit te blikken, minder af te wachten.

„Ze heeft een goeie slag gemaakt in de vernieuwing van het toezicht”, zegt een woordvoerder van de AFM, die ontkent dat spanningen of conflict de oorzaak zijn van het vroegtijdige vertrek van De Vries. „We betreuren dat ze weggaat, maar de verhoudingen in het bestuur zijn uitstekend.”

Een opvolger wordt nog gezocht.

Lees ook een eerder interview met Femke de Vries ‘Bij elke toezichthouder gaat wel eens wat mis’