Dit gebeurde er gisteravond in Zweden, president Trump

Zweedse fotografen maakten een portrettenreeks naar aanleiding van de uitspraak van Donald Trump over ‘last night in Sweden’.

Birgitta (87) en Bengt Bohlin (86) zitten in een sauna.
Birgitta (87) en Bengt Bohlin (86) zitten in een sauna. Moa Karlberg/Max Strom/AP

Even leek het erop dat het vreedzame Zweden was veranderd in een grote no-go-zone, een broedplaats voor terroristen. Toen de Amerikaanse president Trump afgelopen februari tijdens een speech in Florida inzoomde op het Scandinavische land en de historische woorden „last night in Sweden” uitsprak, stormden journalisten van over heel de wereld die kant op. Wat was er in Zweden allemaal aan de hand?

Foto Anette Nantell/Max Strom/AP
Foto Anette Nantell/Max Strom/AP
Foto Kicki Nilsson/Max Strom/AP
Foto Magnus Sundberg/Max Strom/AP
In Fittja, een buitenwijk van Stockholm, houden Turkse moeders ‘s avonds en ‘s nachts de boel in de gaten; de 26-jarige Mave Lochove houdt de hand van haar moeder Akiki vast terwijl ze aan het bevallen is in Stockholm; de 37-jarige Roemeense Maria Grancea zit op straat te bedelen in Örebro; Simon Siikavuopio rust met zijn sneeuwscooter op de Koakama rivier in Naimakka, Zweden.

„Kijk naar wat er gisteravond gebeurde in Zweden. Zweden! Wie zou dit geloven? Zweden!”, zei Trump. „Ze namen grote aantallen op en hebben nu problemen die ze nooit voor mogelijk hielden.” Trump had het over de vele migranten die het land had opgevangen. Dat zou hebben geleid tot veel onveiligheid. De president baseerde zich daarbij op een documentaire die te zien was op Fox News.

Het incident leidde tot de tentoonstelling Last night in Sweden; een portrettenreeks die als doel heeft te laten zien wat er ‘gisteravond’ echt allemaal is gebeurd in het land. De foto’s, die in de lente zijn genomen door bekende Zweedse fotografen, laten het echte leven van Zweden zien, na 18.00 uur in de avond. Ook de aanslag in Stockholm van 7 april komt voorbij in de fotoreeks.

Foto Erik G. Svensson/Max Strom/AP
Foto Anna Simonsson/Max Strom/AP
Foto Jonas Lindkvist/Max Strom/AP
Foto Roger Turesson/Max Strom/AP
Een jongetje leest briefjes die zijn opgeplakt op de winkel waar een terrorist met een gestolen vrachtwagen op inreed in Stockholm; Mazen Bahe oefent voor de St. Petrusband; voormalig militair uit Algarije Antoni Khadraoui traint in zijn eigen fitnessruimte; deelnemers van een larp-evenement nemen pauze in Vasteras, Zweden.

De foto’s zijn gebundeld in een fotoboek dat middels crowdfunding tot stand is gekomen. Het eerste exemplaar is naar het Witte Huis verstuurd, de makers hopen dat Trump de foto’s te zien krijgt. De fotoboeken zijn vanaf dinsdag verkrijgbaar.

NRC-redacteur Wilmer Heck ging ook op onderzoek uit: Nee, Zweden is geen ‘mislukte staat’