Columnist Hanina Ajarai weg bij AD

Ajarai kwam eind juli onder vuur te liggen na een column, waarin ze bekende dat ze “helemaal niets” voelde bij de ramp met vlucht MH17.

Screenshot Twitter

Columnist Hanina Ajarai, die eind juli ophef veroorzaakte met haar column ‘Nouri vs. MH17’, moet vertrekken bij het Algemeen Dagblad. Dat bevestigt AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis aan NRC. Haar laatste column verschijnt op 28 september. Ajarai laat in een telefonische reactie weten zich te onthouden van commentaar.

“We hebben moeten constateren dat er onvoldoende binding was met de lezer”, legt Nijenhuis uit. Volgens hem heeft zijn beslissing, die hij twee weken geleden nam, “niet alleen” te maken met de column over MH17 en Nouri.

Die column verscheen op 20 juli van dit jaar, ongeveer drie jaar na de vliegtuigramp met vlucht MH17, waarbij 298 inzittenden om het leven kwamen, van wie 193 met de Nederlandse nationaliteit. Daarin noemt ze de ramp weliswaar “een nationaal trauma”, maar geeft ze ook toe dat het haar “op emotioneel niveau” “helemaal niets” doet:

“Ik heb geen seconde getreurd om de slachtoffers, ik ben niet geïnteresseerd in het onderzoek en de rechtszaak en ik sla de meeste berichtgeving over de MH17 over.”

De ineenstorting van de 20-jarige Ajax-speler Abdelhak Nouri, daarentegen, raakte haar wel. Vervolgens vraagt ze zich af in haar column hoe dat kan.

Veel kritiek

De column kwam Ajarai, die tot vijf jaar geleden ook NRC-journalist was, op een storm van kritiek te staan, van onder anderen nabestaanden. De hoofdredactie van het AD, die kritiek kreeg voor het plaatsen van de column, benadrukte dat ze niet de mening van Ajarai deelde, maar haar vrijheid als columnist respecteerde. Het AD plaatste enkele dagen later een boze lezersbrief van een moslima die “plaatsvervangende schaamte” had.

Ajarai bood op de dag dat haar column werd geplaatst nog haar excuses aan. Ook schoof ze aan bij RTL Summer Night over de kwestie. Twee dagen later lekte via GeenStijl een interne mail van de redactieraad uit waarin de raad opriep tot een gesprek met Jan ’t Hart, de plaatsvervangend hoofdredacteur, Hans Nijenhuis was toentertijd op vakantie, “waarna eventuele verdere stappen worden genomen”. In een volgende gelekte mail stond dat de zaak met Nijenhuis zou worden besproken na zijn vakantie.

Het optreden van Hanina Ajarai bij RTL Summer Night:

Dat Ajarai nu moet vertrekken vindt ook Nijenhuis jammer:

“Nederland verkleurt en het is onze taak om onze lezers daarover te informeren. Ik had gehoopt dat dat op deze manier zou werken, maar we hebben het een jaar de kans gegeven.”

Over een eventuele opvolger van Ajarai kan Nijenhuis nog niets zeggen. “Maar de opdracht om onze lezers te informeren blijft staan.”

‘Iemand die de moskee van binnenuit kent’

In mei 2016 nam Nijenhuis veel nieuwe columnisten aan, onder wie Halina Reijn (inmiddels weer gestopt), Tommy Wieringa en Paul de Leeuw. Ook Hanina Ajarai was onderdeel van deze vernieuwing bij de krant. Tegen Villamedia zei Nijenhuis toen:

“Ik wilde heel graag iemand die geboren en getogen is in Nederland, en ook de moskee van binnenuit kent.”

Al na haar eerste column, over haar hoofddoek, kreeg Ajarai veel kritiek, waaronder veel islamofobe reacties. Daarover zei ze toen in NRC: „Ik schreef al heel vaak over mezelf en de islam. Nooit heeft dat zo’n impact gehad als deze keer.”

Lees het interview dat NRC toen met haar had: Ik wilde zeggen: hoi, ik ben moslim. Dat je het weet

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel was een tweet te zien van iemand die zich voordeed als nabestaande van een MH17-slachtoffer. Deze tweet is verwijderd uit het bericht.