Booker-shortlist met literatuur van Auster, Hamid, Saunders, Smith

De jury van de Man Booker Prize koos voor literatuur van oudgedienden en nieuwkomers: Paul Austers grote roman ‘4321’ neemt het op tegen twee, nee drie romandebuten,

Schrijvers Paul Auster, Emily Fridlund, Mohsin Hamid, Fiona Mozley, George Saunders, Ali Smith maken dit jaar kans op de Man Booker Prize, de grootste prijs voor Engelstalige literatuur. Eén boek van deze shortlist, die woensdagochtend bekendgemaakt werd, wint op 17 oktober de prijs ter waarde van 50.000 euro. De jury nomineert naar eigen zeggen “een groep boeken die uit traditie gegroeid zijn maar ook radicaal en eigentijds zijn”.

Onder de zes genomineerden zijn twee debuutromans - van de Britse Fiona Mozley (Elmet) en de vrijwel onopgemerkte Amerikaanse Emily Fridlund (History of Wolves). Misschien zelfs drie debuutromans: Lincoln in the Bardo is de eerste roman van George Saunders, die wel al twintig jaar korte verhalen en novellen publiceert. Oudgedienden staan ook op de lijst: Ali Smith is met Autumn voor de vierde keer genomineerd, en de Brits-Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid voor de tweede keer, met Exit West. Paul Auster staat voor het eerst op de Booker-shortlist, waaraan pas sinds 2013 romans van buiten het Verenigd Koninkrijk en het Britse Gemenebest mogen meedoen.

Afgevallen

Met de keuze voor deze zes vielen ook enkele hooggewaardeerde boeken en gerenommeerde auteurs af: Days Without End van Sebastian Barry, dat eerder de Walter Scott-prijs voor historische fictie won, is afgevallen, net als Swing Time van Zadie Smith, The Ministry Of Utmost Happiness, de roman na een lange schrijfpauze van Arundhati Roy en The Underground Railroad van Colson Whitehead, dat eerder de grootste Amerikaanse literatuurprijzen, de Pulitzer-prijs en de National Book Award, won.

De genomineerde boeken zijn: