Recensie

Recensie Beeldende kunst

Bicep brengt heldere house zonder rafels

Bicep is synoniem voor ‘big room bangers,’ zoals de hits die het houseduo uit Belfast er de afgelopen zeven jaar uitpompte in hun thuisland worden genoemd. Tot nu bleef het bij EP’s die Andrew Ferguson en Matthew McBriar merendeels via hun eigen label uitbrachten. Daarvan groeiden de bekendste ‘Just (Aus Music)’ en ‘Dahlia’ uit tot internationale clubanthems.

Op hun debuutalbum bewandelen ze opnieuw de dunne lijn tussen kunst en kitsch. Anders dan wat nu in is houden de Ieren van house zonder rafels: van zwierige akkoordprogressies, scherpe kicks en verende trampolinebassen, zoals in ‘Spring’ en ‘Aura’. Ze onderscheiden zich met kraakheldere producties en originele beats. ‘Vespa’ is niet meer dan wat gefluister, ‘Glue heeft rustige jungle drumpatronen, of, iets sneller als op ‘Opal’ waarmee de Ieren laten zien waar hun wortels liggen. ‘Ayaya of Rain’ (met Indiase zang) wordt net wat te poppy en zoet, maar over het algemeen geldt: een groots, vol geluid doet Bicep goed.