België Weer schokkende beelden uit slachthuis

Nieuwe undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights laten er geen misverstand over bestaan dat wantoestanden in Belgische slachthuizen nog niet voorbij zijn. Op de beelden is te zien hoe runderen onder meer met stokken in hun aars worden gestoken, elektrische schokken krijgen en in een deel van de gevallen onverdoofd worden geslacht. Dit zou allemaal hebben plaatsgevonden in een slachthuis van de Groep Verbist in Izegem in West-Vlaanderen.

De Inspectie Dierenwelzijn bezocht het slachthuis dinsdagochtend. Daarop heeft de Vlaamse minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts het slachthuis tijdelijk laten sluiten. Volgens Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas bewijzen de beelden dat diervriendelijk vlees niet bestaat: „Er bestaan geen humane manieren om dieren van hun leven te beroven.”

Tegenover Het Laatste Nieuws ontkende directeur Louis Verbist van de slachterij dinsdagochtend dat er sprake zou zijn van een probleem: „Er wordt bij ons op een correcte manier geslacht en zieke dieren komen er niet in. Ik nodig u uit om te komen kijken hoe het er bij ons aan toegaat. We zullen u met plezier rondleiden.” Tegenover NRC wilde het slachthuis niet reageren op de beelden.

Bij de groep Verbist worden vooral Belgisch Witblauw-runderen geslacht. Het vlees komt terecht in de schappen van onder meer Delhaize, Colruyt en Carrefour. Delhaize heeft al laten weten de samenwerking met het slachthuis stop te zetten. In Nederland ligt het vlees bij groothandel Makro in de schappen.