Auteursrecht

Schikking getroffen in zaak rond selfie door Indonesische aap

In de zaak rondom de selfie door een aap in 2011 met het fototoestel van fotograaf David Slater is een schikking getroffen. Slater was aan het fotograferen in een oerwoud in Indonesië toen een makaak er met zijn camera vandoor ging. Toen Slater later zijn camera terugvond, bleek dat de aap honderden selfies had gemaakt. Daarop werd een zaak aangespannen door dierenrechtenorganisatie People for Ethical Treatment of Animals (PETA) die vond dat de aap, als maker van de beelden, het auteursrecht moest krijgen. De advocaten van de fotograaf en van PETA zijn nu overeengekomen dat Slater het auteursrecht op de beelden behoudt en dat hij 25 procent van de toekomstige opbrengsten ervan doneert aan goede doelen ter bescherming van de makaken in Indonesië. (NRC)