Tien doden in Cuba, vijf in Florida

Orkaan Irma Het dodental in Cuba is hoog, zeker gezien het effectieve alarmsysteem.

Overstromingen bij het Sunrise Motel in East Naples, Florida. Irma hield vooral huis aan de westkust van de staat.
Overstromingen bij het Sunrise Motel in East Naples, Florida. Irma hield vooral huis aan de westkust van de staat. Foto Mark Wilson/AFP

Orkaan Irma heeft dit weekeinde zeker tien dodelijke slachtoffers op Cuba gemaakt. Dat hebben de Cubaanse autoriteiten maandag gemeld. In Florida vielen zeker vijf doden die gerelateerd kunnen worden aan het stormweer. De storm richtte ook maandag nog veel schade aan, vooral aan de westkust van deze dichtbevolkte zuidelijke Amerikaanse staat.

Het dodental is voor Cuba, dat een zeer effectief alarmsysteem heeft om orkaandoden te voorkomen, relatief hoog. De autoriteiten waarschuwen de bevolking tijdig en geven zo nodig evacuatiebevelen af. In de politiestaat Cuba volgen burgers deze bevelen doorgaans trouw op. Bij de vijftien orkanen die alleen al sinds de eeuwwisseling over het socialistisch geregeerde eiland trokken, vielen hierdoor in totaal ‘slechts’ veertig doden.

De meeste doden (zeven) vielen in de hoofdstad Havana, waarvoor geen evacuatiebevel gold. Golven van tien meter hoog sloegen over de Malecón, de beroemde zeeboulevard van de stad, en zetten delen van de stad onder water. Een man stierf toen hij op een elektriciteitskabel viel bij het binnenhalen van zijn tv-antenne, een andere man doordat hij een elektriciteitspaal op zich kreeg. Twee vrouwen kwamen om toen een brokstuk van de vierde verdieping op de bus viel waarin ze reisden. En twee broers lieten het leven toen hun huis instortte. Ook werd het levenloze lichaam van een 89-jarige vrouw drijvend in het water aangetroffen.

De andere drie doden vielen in de oostelijker gelegen provincies Camagüey, Ciego de Ávila en Matanzas, waar wel een evacuatiebevel gold. De Cubaanse autoriteiten lieten in hun communiqué niet onvermeld dat deze drie slachtoffers „het bevel negeerden om zich voor hun eigen veiligheid naar een evacuatiecentrum te begeven” en vervolgens omkwamen toen hun woning instortte.