Thuiskok

Hutspot met spek en ui

Dit taartje van hutspot ziet er zo hip en modern uit dat ik me afvraag of ze het in Leiden herkennen als je het daar serveert. Toch leuk dat deze Hollandse stamppot in de jaren sinds 1574, toen de stad werd ontzet, is doorontwikkeld. De smaak is nog hetzelfde.

Verwarm de oven voor op 90 graden. Fruit de gesnipperde ui glazig, blus af met slagroom. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Pureer met een staafmixer tot de massa glad is en voeg de gewelde blaadjes bladgelatine toe. Snijd de aardappelen en de wortel in plakken van 3 mm en blancheer tot ze beetgaar zijn. Leg de aardappelen en de wortel om en om op elkaar op een snijplank met tussen elk laagje een beetje van de uienroom. Laat dit in de koelkast minimaal 30 minuten opstijven. Snijd daarna 4 mooie plakken van 1 cm dik af en steek deze uit met een steker van 8 cm. Bak de schoongemaakte zilveruitjes bruin aan in olie met 1 plak gerookt spek in stukken gesneden. Voeg dan het ganzenvet toe. Doe de gebakken uitjes en het spek in een ovenschaal en gaar ze een uur op 90 graden in de oven. Draai de oven naar 160 graden. Doe 4 plakken gerookt spek tussen 2 vellen bakpapier en bak ze 20 minuten krokant. Breek in stukken. Leg een plak hutspot in het midden van het bord en leg daar 3 uitjes bovenop en 3 stukken krokant spek op de uitjes.