Schikking getroffen in zaak-apenselfie

De zaak ging over de auteursrechten van een foto die een makaak-aap van zichzelf maakte met de camera van fotograaf David Slater.

Foto David J Slater/Wildlife Personalities

Er is een schikking getroffen in de zaak rondom de selfie die een aap in 2011 maakte van zichzelf met het fototoestel van fotograaf David Slater. Slater was aan het fotograferen in een oerwoud in Indonesië toen de aap er met zijn camera vandoor ging. Toen Slater later zijn camera terugkreeg, bleek dat de aap honderden selfies had gemaakt.

De advocaten van de fotograaf en van PETA zijn overeengekomen dat de fotograaf het auteursrecht behoudt maar dat Slater 25 procent van de toekomstige opbrengsten van de foto’s doneert aan goede doelen die de makaak-apen in Indonesië, zoals de aap op de foto, beschermen.

De zaak werd aangespannen door dierenrechtenorganisatie PETA, People for Ethical Treatment of Animals, omdat zij vonden dat de aap, als maker van de foto’s, het auteursrecht zou moeten hebben. Een rechter oordeelde in januari 2016 dat de auteursrechten wel degelijk bij fotograaf Slater lagen. Volgens de Copyright Act kunnen dieren geen aanspraak maken op auteursrecht.

In een gezamenlijk statement zeggen PETA en de fotograaf:

PETA en David Slater zijn het eens dat deze zaak belangrijke kwesties opwerpt over het uitbreiden van juridische rechten voor dieren, een doel dat ze beide ondersteunen, en dat ze door zullen gaan met hun werk om dit doel te bereiken.