OM eist taakstraf tegen veroorzaker treinongeluk Dalfsen

De traag rijdende hoogwerker van Job B. kon in februari 2016 niet op tijd van een overweg af komen toen een trein naderde.

Foto Vincent Jannink/ANP

De bestuurder van de hoogwerker die op 23 februari vorig jaar in Dalfsen een dodelijk treinongeluk veroorzaakte, heeft dinsdag in de rechtbank in Zwolle een taakstraf van 240 uur tegen zich horen eisen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is Job B. (23) verwijtbaar onvoorzichtig geweest.

Terwijl B. met zijn hoogwerker in Dalfsen het spoor overstak, naderde er een Arriva-trein. Doordat de hoogwerker niet harder kon rijden dan 3,5 kilometer per uur, kreeg B. het voertuig niet van de rails voor de slagbomen op de overweg dicht gingen. Hij probeerde de treinmachinist al zwaaiende te waarschuwen, maar dat haalde niets uit. De trein knalde met 131 kilometer per uur op de hoogwerker, waarbij de 49-jarige machinist om het leven kwam. Twee passagiers raakten gewond. B. zelf kon net op tijd uit de hoogwerker springen.

Lees ook: Mocht de trage hoogwerker het spoor wel over?

Justitie verwijt B. dat die niet oplettend genoeg was toen hij de overweg op reed. De vorige dag had B. de oversteek al probleemloos gemaakt. “Ik was ervan overtuigd dat het veilig was”, zei hij dinsdag in de rechtszaal.

Ochtendspits

Daar was de officier het niet mee eens. Justitie neemt het B. kwalijk dat hij niet op de dienstregeling heeft gekeken voor hij zijn hoogwerker de overgang op stuurde. Als hij dat wel had gedaan, was het ongeluk volgens de officier niet gebeurd.

Bekijk ook de fotoserie over de berging van de verongelukte trein

B.’s eerste, succesvolle oversteek vond plaats buiten de spits, toen er vier treinen per uur reden. Het ongeluk gebeurde om 8:50 uur, tien minuten voor het einde van de ochtendspits. Op dat moment reden er niet vier, maar acht treinen per uur. B. had dus veel minder tijd om zijn langzame hoogwerker het spoor over te krijgen.

“De verdachte heeft teveel vertrouwd op de ervaring van de vorige dag en gedacht dat hij ook nu veilig kon oversteken”, zei de officier van justitie. B.’s advocaat hield vol dat zijn cliënt niet had kunnen weten dat de trein op het fatale moment zou langskomen.

Justitie eiste naast de taakstraf een voorwaardelijke rijontzegging van één jaar tegen B. De uitspraak volgt op 26 september.