Noorse premier claimt overwinning verkiezingen

Ondanks zetelverlies kan premier Erna Solberg met de huidige coalitie beginnen aan een tweede termijn.

Premier Erna Solberg geeft een toespraak op een verkiezingsvavond
Premier Erna Solberg geeft een toespraak op een verkiezingsvavond Foto Reuters

De Noorse premier Erna Solberg van de Conservatieve Partij heeft de overwinning van de parlementsverkiezingen opgeëist, ondanks zetelverlies van haar partij. Dit deed ze namens de huidige coalitie die ondanks het verlies een meerderheid in het parlement wist te behouden. Dat meldt persbureau Reuters.

De Conservatieve Partij verloor drie zetels en kwam uit op een totaal van 45 zetels. Dat is voldoende om samen met de rechts-populistische Vooruitgangspartij en twee kleine partijen de huidige coalitie te kunnen voortzetten.

Dit is bijzonder omdat voor het eerst sinds 1985 een conservatieve regering kan beginnen aan een tweede termijn. De huidige coalitie zou kunnen rekenen op 89 zetels in het 169 zetels tellende parlement, op basis van 95 procent van de getelde stemmen. “Het ziet eruit als een duidelijke winst,” zei Solberg op een verkiezingsbijeenkomst.

“Onze oplossingen hebben gewerkt. We hebben banen gecreëerd maar er liggen uitdagingen in het verschiet. De olieopbrengsten zullen afnemen en we moeten onze verantwoordelijkheid nemen.”

Verlies

De Arbeiderspartij, de belangrijkste tegenstander van de Conservatieve Partij, behaalde met 49 zetels de meeste stemmen maar verloor zes zetels in het parlement. Partijleider Jonas Gahr Store noemde de uitslag “een grote teleurstelling”.

De Arbeiderspartij voerde campagne om de belastingen in het land te verhogen om het sociale zekerheidsstelsel te kunnen versterken. De Conservatieve Partij riep juist op tot belastingverlagingen. Met deze maatregel wil de partij de economische groei in het land stimuleren.