Opinie

    • Pim van den Dool

Nog een week of twee wachten op Rutte III

De Haagse Stemming Vandaag is dag 181 van de formatie. Schrijf je in om de Haagse Stemming elke dag als nieuwsbrief te ontvangen.

De formatie van Rutte III is binnen een week of twee wel rond. De Kamer heeft lof voor de crisisaanpak op Sint-Maarten en collega’s zijn solidair met de bedreigde Thierry Baudet.

EIND IN ZICHT: Nog zo’n twee weken en dan is het regeerakkoord van Rutte III toch echt af. Daarna kan Rutte als formateur aan het werk en dan staat het nieuwe kabinet vrij snel op het bordes, horen onze formatiewatchers van betrokkenen. Als deze planning uitkomt, hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie al met al elf weken onderhandeld. De inleiding van het regeerakkoord is zo goed als af en zou vooral gaan over de zorgen van veel burgers. Op het gebied van medische ethiek en klimaat zijn de vier partijen zo goed als klaar, met migratie nog niet helemaal. De ‘financiële plaat’ kost ook nog tijd. Rutte, Pechtold, Buma en Segers stopten gisteren eerder met onderhandelen, maar hun secondanten die alles over de centen weten, gingen door.

De vier - sterk verschillende - partijen aan tafel zijn volgens onze bronnen vastbesloten hun eigen verhaal te blijven vertellen. Schrikbeeld is het lot van de PvdA in Rutte II, die de eigen identiteit verloor en daarmee haar aanhang. Maar wat bindt deze twee christelijke en liberale partijen dan wél? Volgens lobbyist en CDA-prominent Jan Schinkelshoek hebben de vier nog geen moment “enig gevoel van urgentie uitgestraald”. Op zijn blog plaatste hij een ‘vacature’: “Gezocht: een communicatiemanager. Standplaats: Den Haag. Start: met spoed. Opgave: optuigen van communicatiestrategie voor het nieuwe kabinet.”

Traag is top: Het is juist goed dat de onderhandelaars de tijd nemen en geen ellenlange dagen maken, betoogt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans vandaag in NRC. Te vaak heeft hij in de parlementaire geschiedenis onderhandelingen zien mislukken op onchristelijke tijdstippen. “Temporiseren geeft alle onderhandelaars de kans om goede zaken te doen én de verhoudingen goed te houden”, schrijft Voermans in zijn ode aan trage politiek.

Over wat er besproken wordt aan de formatietafel blijven snippers uitlekken. RTL Nieuws meldde gisteravond dat het nieuwe kabinet 25 miljoen extra uittrekt voor de door het eierschandaal geplaagde Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Meer inspecteurs en betere apparatuur, is de bedoeling. Volgens De Telegraaf ligt ook gedeeltelijke afschaffing van het leenstelsel voor studenten op de formatietafel, maar is hierover nog niet besloten.

Solidair met Sint-Maarten: Het crisisoverleg over Sint-Maarten gaat vanochtend verder in Den Haag, waar de Rijksministerraad voor het eerst sinds de ramp vergadert. In die raad zitten, naast de Nederlandse ministers, de gevolmachtigde ministers van de drie andere landen uit het koninkrijk: Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Koning Willem-Alexander sprak gisteren op Sint-Maarten met lokale bestuurders en hulpverleners en vliegt vandaag samen met minister Plasterk door naar Saba en Sint-Eustatius.

De Tweede Kamer reageert voorlopig terughoudend op de ramp. De Kamerleden die wij spraken, zeggen in koor: de noodhulp op Sint-Maarten loopt goed, Nederland moet nu solidair zijn, en nu is niet het moment voor discussies over staatkundige verhoudingen. Veel partijen willen dan ook geen snel debat. Als de plannen voor de wederopbouw concreet worden, willen de Kamerleden wel hun zegje doen. In Frankrijk kijken intussen politici van links en rechts met bewondering naar de Nederlandse noodhulp, ziet onze correspondent Peter Vermaas.

Solidair met Baudet: Haagse politici veroordeelden gisteren bij Nieuwsuur de bekladding van het huis van Thierry Baudet, voor de tweede keer in korte tijd. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ziet een poging hem monddood te maken, “een schending van de democratie die we nooit mogen tolereren”. Onze columnist Tom-Jan Meeus vraagt zich af of de anti-Baudet-activisten de gevolgen van hun daden overzien en vreest dat het hen vooral om hun ego gaat: “Thierry bashen voor een goed gevoel.”

Plenaire leegte: Een week na de Tweede Kamer komt vandaag ook de Eerste Kamer terug van zomerreces. Al staat er geen enkel debat op de plenaire agenda. Heeft de senaat niets meer te doen? Dat klopt wel een beetje, zegt persvoorlichter Gert Riphagen. Van het demissionaire kabinet komt weinig wetgeving meer. Maar op de terugkomdag na het reces is het altijd rustig, vertelt hij, omdat de fracties de agenda voor de komende weken nog moeten vaststellen.

Parlementair unicum: Een nieuwe voorbode van linkse samenwerking? De Volkskrant ontdekte dat PvdA, GroenLinks en de SP voor het eerst in de parlementaire historie samen een ‘puur linkse’ initiatiefwet indienen. Onderwerp: gelijke rechten voor payroll-werknemers.

WAT WIJ VOLGEN: Een interessante stemming in de Tweede Kamer vanmiddag: hoe stemt de toekomstige coalitie over een motie van de PvdA en SP om de NIP-test voor alle zwangere vrouwen te gaan vergoeden? De christelijke en liberale partijen staan hier tegenover elkaar. PvdA en SP zullen volgens het AD om hoofdelijke stemming vragen.

Vanmiddag komt het onderzoeksrapport over de buitensporige uitgaven door de centrale ondernemingsraad van de politie (COR) naar buiten. De oud-voorzitter van die club kreeg eerder strafontslag. Justitieredacteur Marcel Haenen doet voor ons verslag.

QUOTE VAN DE DAG:

“Rutte, DNB, het CPB, het hele Nederlandse establishment, ze zitten allemaal onder de verlamming van de Duitse druk.”

Oud-IMF-baas en VVD’er Johan Witteveen roept het nieuwe kabinet in het AD op vooral veel te investeren.