Recensie

Recensie Film

Misdaad-thriller met meerwaarde

Drama De scenarist van het veelgeprezen ‘Hell or High Water’ is ook een regisseur van formaat, zo blijkt uit het atmosferische ‘Wind River’.

Elizabeth Olsen en Jeremy Renner zoeken een moordenaar in een troosteloos reservaat.
Elizabeth Olsen en Jeremy Renner zoeken een moordenaar in een troosteloos reservaat.

Wind River is een thriller die draait om de vraag wie het jonge meisje heeft vermoord dat in de openingsscène doodsbang en blootsvoets door de sneeuw rent. De hoofdpersoon is Cory (Jeremy Renner), een gescheiden jager die het gebied goed kent. Hij wordt gekoppeld aan Jane, een jonge onervaren FBI-agente (Elizabeth Olsen). Dit onwaarschijnlijke duo gaat op onderzoek uit.

Wind River speelt zich af in een indianenreservaat in Wyoming. Dat is een setting die niet vaak in films opduikt en vooral dat maakt de tweede regie van scenarist Taylor Sheridan (Sicario, Hell or High Water) bijzonder. In het onherbergzame reservaat is het niet alleen ijzig koud, met sneeuw zover het oog reikt, maar ook heerst overal armoede. Alcoholisme en drugsgebruik pakken verwoestend uit, illustreert Sheridan aan de hand van enkele scènes waarin twee verdachten ondervraagd worden.

Door de onherbergzame omgeving en Sheridans boosheid over de omstandigheden in deze reservaten ontstijgt Wind River op fraaie en overtuigende wijze zijn genrewortels.