Rohingya-vluchtelingen gedood en zwaargewond door Birmese landmijnen

Birma blijft ontkennen, maar de dood en verwondingen van vier Rohingya-vluchtelingen zijn toch echt het gevolg van Birmese landmijnen.

Rohingya-vluchtelingen hebben met een boot Bangladesh bereikt.
Rohingya-vluchtelingen hebben met een boot Bangladesh bereikt. Foto Danish Siddiqui/Reuters

Een dode en vier gewonde Rohingya, onder wie drie tieners van 10, 13 en 15 jaar die hun benen missen, zijn het gevolg van de recent geplaatste landmijnen bij de grensovergang tussen Birma en Bangladesh.

De BBC toont beelden van de slachtoffers van de landmijnen en artsen die aangeven dat er steeds meer gewonden binnenkomen – slachtoffers van landmijnen. De Verenigde Naties hebben het over een „schoolvoorbeeld van etnische zuivering” en bevestigden aan CNN dat er inderdaad nieuwe landmijnen zijn geplaatst.

De eerste berichten over Birmese landmijnen werden vorige week door de Birmese regering nog ontkend. „Wie kan met zekerheid zeggen dat ze niet door terroristen zijn geplaatst?” vroeg een regeringswoordvoerder zich af. Ook liet hij de optie open dat het hier om oude landmijnen kon gaan die er al sinds de jaren 90 lagen.

‘Stop met ontkennen’

Amnesty International, dat enkele wapenexperts had gestuurd en met ooggetuigen sprak, stelde dit weekend dat de landmijnen wel degelijk van het Birmese leger komen. Een Amnesty-woordvoerder:

„Het leger van Birma is een van de weinige legers in de wereld, met Noord-Korea en Syrië – die nog steeds openlijk landmijnen inzetten. De Birmese autoriteiten zouden moeten ophouden dit te ontkennen. Al het bewijsmateriaal laat zien dat de eigen troepen landmijnen inzetten die niet alleen illegaal zijn maar die al verschillende gewone burgers hebben verminkt.”

Intussen staat het geschatte aantal gevluchte Rohingya op 370.000 – dat zijn er 10.000 meer dan vorige week – en het geschatte aantal doden is opgelopen tot ruim duizend.

„Boeddha zou de vluchtelingen zeker hebben geholpen”, stelde de Dalai Lama dinsdag in Noord-India. Daar is de Birmese regering het niet mee eens: een voorstel tot wapenstilstand van het Arakan Rohingya Bevrijdings Leger wees de Birmese regering af, omdat „met terroristen niet wordt onderhandeld.”

Rohingya moeten terug naar Birma, vinden de autoriteiten in Bangladesh