In beeld

Finalisten Wildlife photographer of the Year

Een zeepaardje dat zich vastklampt aan een wattenstaafje, een tijger met een geamputeerde poot. Tussen de inzendingen van de internationale fotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year vallen de foto's op die natuur op een nieuwe manier laat zien. Dinsdag maakte het National History Museum in Londen, dat de competitie organiseert, de eerste 13 finalisten bekend. De winnaar wordt bekend gemaakt op 17 oktober.
De Amerikaanse zeearend (de 'bald eagle') is het nationale dier van de Verenigde Staten. Dit doornatte exemplaar fotografeerde de Duitse fotograaf Klaus Nigge in Alaska.
Foto Klaus Nigge, Duitsland / Wildlife Photographer of the Year
Niet meteen verder swipen. Ja, clownvissen tussen zee-anemonen behoren tot de meest gefotografeerde onderwatertaferelen. Maar hier is iets raars te zien. Elke vis heeft een parasitaire garnaal in zijn bek. De garnaal heeft zich zo stevig aan de tong vastgezet dat die is verschrompeld. In plaats daarvan moet de vis nog jaren voort met een mondholte vol garnaal.
Foto Qing Lin, China / Wildlife Photographer of the Year
Een rode eekhoorn komt de winter door zonder winterslaap, ook in het koude Zweden. Andersson zag deze eekhoorn op een ochtend in februari aan het werk om sparrenappels te verzamelen, in een bos vlakbij zijn huis.
Foto Mats Andersson, Zweden / Wildlife Photographer of the Year
Een quetzal (Pharomachrus mocinno) staat op het punt om zijn hongerige kuiken een wilde avocado te voeren. Fotograaf Kastiel observeerde het quetzal-nest in Costa Risca dagenlang. Op de achtste dag bleven beide ouders uren weg - om uiteindelijk binnen minuten na elkaar terug te keren, allebei met een avocado in de snavel.
Foto Tyohar Kastiel, Israël / Wildlife Photographer of the Year
Deze Sumatraanse tijger zal nooit terugkeren in het wild. Hij zat vier dagen vast in een strik in een oliepalm-plantage in de Indonesische provincie Atjeh. Oliepalm-arbeiders vullen hun magere loon aan met stroperij. Deze tijger overleefde, maar verloor een poot. Er leven nog slechts 500 Sumatraanse tijgers in het wild.
Foto Steve Winter, Verenigde Staten / Wildlife Photographer of the Year
Zeepaardjes houden zich in de deining vlak onder het zee-oppervlak graag vast aan drijvend zeewier of plantenresten. Maar als er rioolwater langs stroom, met stukjes afval en plastic, dan voldoet een drijvend wattenstaafje ook. De foto is gemaakt voor de kust van het Indonesische eiland Soembawa.
Foto Justin Hofman, Verenigde Staten / Wildlife Photographer of the Year
Een saguaro-cactus kan 12 meter hoog worden en krijgt zijn eerste arm pas na 75 à 100 jaar. In het ochtendlicht in het Sonoran Desert National Park (Arizona, VS) lijken de majestueuze planten op moderne architectuur.
Foto Jack Dykinga, Verenigde Staten / Wildlife Photographer of the Year
Ook jongens en meisjes van 11 tot 14 kunnen inzenden om Wildlife Photographer of the Year te worden, in hun leeftijdcategorie. Laura Albiac Vilas was met haar ouders in een Spaans wildpark, waar een lynxenechtpaar zich langdurig liet zien. Er waren meer fotografen. Ze waren niet bang, ze negeerden ons, zei Laura erover tegen de jury. De Iberische lynx is een aparte soort. Iets kleiner dan de Europese lynx. Hij is ernstig bedreigd, maar hun aantal lijkt de laatste jaren weer iets toe te nemen, tot krap 500.
Foto Laura Albiac Vilas, Spanje / Wildlife Photographer of the Year
Een Weddellzeehond met haar pup glijdt door het water rond Antarctica. "Ze waren zo op hun gemak, en ik voelde me zo misplaatst", vertelde onderwaterfotograaf Laurent Ballesta. De Weddellzeehond baart haar jongen op het ijs en duikt tot 600 meter diepte. In de Antarctische winter vertrouwt de zeehond bij de jacht op zijn snorharen.
Foto Laurent Ballesta, Frankrijk / Wildlife Photographer of the Year
Nadat de bruine beer en haar jongen op schelpdieren hadden gevist, was het tijd om terug te keren naar een grasland verderop. Deze welp wilde liever spelen. 95 procent van de bruine beren van de Verenigde Staten leeft in Alaska. Het Lake Clark National Park, waar veel zalm en ander voedsel voor de beren is, is een geliefde plek voor toeristen om beren te observeren.
Foto Ashleigh Scully, Verenigde Staten / Wildlife Photographer of the Year
Het werd nog gevaarlijk toen Andrey Narchuk deze parende vleugelslakken fotografeerde in de Zee van Ochotsk, in het oosten van Rusland. Narchuk zwom in een wolk van vleugelslakken-seks, maar raakte toen met zijn camera verstrikt in een kieuwnet. Hij wist tenauwernood boven te komen. Vleugelslakken leven onder water en hebben geen huisje.
Foto Andrey Narchuk, Rusland / Wildlife Photographer of the Year
Het is de archetypische Afrikaanse olifant: de matriarch. Oud, rustig, niet alleen de hoeder van haar familie maar ook van hun gebruiken. David Lloyd fotografeerde haar vanaf maar een paar meter afstand in het Nationaal Park Maasai Mara in Kenia.
Foto David Lloyd, Nieuw-Zeeland / Verenigd Koninkrijk / Wildlife Photographer of the Year
Een poolvos heeft een ei uit een nest van een sneeuwgans geroofd. Het was juni op het Russische eiland Wrangel, in het noorden van de Beringzee. De sneeuwganzen zijn er net neergestreken en korte tijd later is de winterse voedselschaarste voor de poolvossen op het eiland voorlopig voorbij: eiertijd. Normaal leven de vossen op Wrangel vooral van lemmingen.
Foto Sergey Gorshkov, Rusland / Wildlife Photographer of the Year