Opinie

    • Peter Winnen

Ego’s temmen

Is Chris Froome nu ook al een sprinter geworden? Keurig gelanceerd door de jongens van Team Sky wierp hij zich in Madrid tussen de meer explosieve types. Froome wilde nog een paar puntjes scoren zodat hij niet alleen de rode, maar ook de groene trui mee naar huis kon nemen. Dat lukte, ten nadele van Trentin die weliswaar de slotetappe won van de Vuelta maar het groen dus op een haar na miste. Froome: „Dit is waarschijnlijk de enige kans de groene trui in een grote ronde te winnen. Als ik iets kan winnen dan ga ik ervoor.” De ploegmaats zullen niet geschrokken zijn van hun laatste opdracht: als in padre Froome de eerzucht gromt springen de hulptroepen in het gelid.

Trentin had ook nog een mooie: „Belachelijk dat ik de groene trui niet win ondanks vier ritzeges.”

Als een kind zo blij – het spatte werkelijk van hem af – liet Froome zich op het podium in het groen en in het rood hijsen. Het viel me vaker op tijdens de Vuelta: na weer een cruciale rit te hebben overleefd toonde hij zich uitgelaten. Alsof hij verbaasd stond van zichzelf. Alsof het winnen van de Tour de France én de Vuelta in een seizoen een onmogelijk experiment was. In de dagelijkse dankzegging aan de ploegmaats schuwde hij de superlatieven niet.

Ik hoorde de oude wielerrot José De Cauwer bij de VRT verzuchten: „Wat zou Froome zijn zonder zijn ploeg?”

Zaterdag op de onbehoorlijk steile Angliru klom superknecht Wout Poels beter dan zijn kopman, maar Wout kent zijn plek: „Alles voor Chris.” Ach, elke dag waren er wel paar knechten beter dan de kopman. Wout is leergierig en wacht geduldig het moment af dat de ster Froome verzadigd raakt, en dooft.

Team Sunweb had met Wilco Kelderman tot zaterdag zicht op een podiumplaats. Wat nog aan knechten over was gedroeg zich voorbeeldig: alles voor Wilco! Het lukte net niet. Zou het wel gelukt zijn als belangrijke pionnen als Sam Oomen niet tegen een virusje waren aangelopen? Als de zeer belangrijke Franse pion Warren Barguil niet naar huis was gestuurd wegens het negeren van „stalorders”?

Ik hoorde Iwan Spekenbrink, manager van Sunweb, spreken over de kracht van het collectief: een team leiden gaat vooral over het temmen van ego’s. Ik denk dat het zo is. Het rijke Team Sky heeft het wat dat betreft makkelijk: ego’s verzacht je door ze royaal te betalen.

Peter Winnen is oud-profwielrenner en schrijver.