Necrologie

Eén hit met Blue Diamonds was genoeg voor jaren emplooi

Necrologie Riem de Wolff (1943-2017) Ook nadat zijn oudere broer en mede-Blue Diamond Ruud was overleden bleef Riem de Wolff optreden. Maar nooit als nieuw duo.

Riem de Wolff in 2002.
Riem de Wolff in 2002. Foto Kippa

Meestal zong Riem de Wolff de tweede stem in de Blue Diamonds, maar soms nam hij de eerste stem voor zijn rekening. „Net zoals het uitkwam”, zei hij in 2000, na de dood van zijn broer Ruud, in deze krant. „We hebben nooit een echte rolverdeling gehad. Het ging gewoon vanzelf.”

Riem de Wolff overleed dinsdag, 74 jaar oud na twee hersenbloedingen. De afgelopen jaren trad hij nog geregeld op, waarbij hij de zoetgevooisde klank van de Blue Diamonds meer en meer inruilde voor de indo-rockstijl uit zijn jongensjaren.

Amerikaanse voorbeelden

Ruud en de twee jaar jongere Riem de Wolff kwamen in 1949 met hun ouders uit Jakarta naar Nederland. Samen met een drummend vriendje vormden ze het trio de Blue Diamonds. De platenmaatschappij zag echter meer brood in een duo. Op hun eerste platen zongen ze hun Amerikaanse voorbeelden de Everly Brothers na. Maar volgens producer Jack Bulterman konden ze ook een ouder publiek aanspreken. Daartoe maakte hij Ramona, een nummer uit 1927, sneller en ritmischer – met een wereldwijde verkoop van 7 miljoen exemplaren als resultaat. Zo’n succes konden de Blue Diamonds nooit meer evenaren. Maar die ene wereldhit was genoeg voor decennia lang emplooi. Tot in hun laatste duojaren werden ze toegejuicht op de heimweemarkt in Duitsland en Indonesië.

Na de dood van zijn broer heeft Riem de Wolff nog samen gezongen met zijn zoon Steffen (als de New Diamonds), maar hij wilde geen nieuw duo meer beginnen. De Blue Diamonds waren voorbij.