Een feestje van Vindicat, net een documentaire

Studentenvereniging Na wangedrag in een restaurant verliest Vindicat haar subsidie van de RUG en de Hanzehogeschool. Ooggetuigen vertellen.

Eerst was het gezelschap van Rik vooral wat geïrriteerd. Ze vierden vorige week zondag zijn verjaardag in een Gronings sushirestaurant en de deal was 3,5 uur onbeperkt eten en drinken voor 32,50 euro. Maar het personeel had zijn handen vol aan de studentenvereniging die rond half acht binnenstroomde, pakweg honderdvijftig man. „We besloten het maar te zien alsof we in een documentaire waren beland”, zegt de 23-jarige Cora Ziengs. „Een fascinerend feestje van Vindicat.”

Dat feestje leidde dit weekend tot ophef. Nieuwsblog Sikkom.nl meldde dat de leden zich flink hadden misdragen. Zodanig dat het bestuur van Vindicat zei „geschrokken” te zijn en de zaak onderzoekt. De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool maakten deze dinsdag naar aanleiding van de berichten bekend de bestuursbeurzen van Vindicat voorlopig in te trekken. De vereniging staat sinds dit jaar onder verscherpt toezicht na eerdere incidenten.

Het begon al rumoerig, zegt Ziengs. Als lid van het zevenkoppige gezelschap van jarige Rik, de enige niet-Vindicaters, zag ze studenten tafels verzetten terwijl het personeel dat niet wilde. Ze zag ook dat het restaurant op zo’n groep niet berekend was. „Er waren maar twee biertaps”, zegt vriend Huub Verbeek (23). „Die studenten liepen al snel zelf met pitchers [schenkkannen] naar de bar.” De managers van het restaurant hielden zich afzijdig, jonge serveersters manoeuvreerden met volle dienbladen. „Eén meisje liet wat glazen vallen. Uit de hele zaal klonk gejoel.”

De sfeer werd „grimmiger”, zegt Ziengs. „Ze trokken de nooddeur open om te roken. De serveersters trokken hem telkens weer dicht, maar je zag dat ze waren geïntimideerd.” Tijdens het opendoen is volgens haar het gordijn ervoor gesneuveld. „Dat zat in de weg.” Daarna moest ook de roede het ontgelden.

Halverwege de avond ging Verbeek voor de tweede keer plassen en zag hij in de wc-deur onderaan een flink gat. „Dat zat er de eerste keer nog niet.” Ook jarige Rik kwam na zijn wc-bezoek met grote ogen terug aan tafel. Hij had iemand tegen de muur zien plassen. „Oké”, zegt Verbeek, „dit gebeurt in Groningen wel vaker.”

Rond tien uur kwam de politie poolshoogte nemen nadat buren hadden geklaagd over lawaai. Buiten stond een grote groep en de volgende ochtend lag overal glaswerk. „Ik begrijp niet waarom de manager niet heeft ingegrepen”, zegt Ziengs.

Het restaurant noemt de berichtgeving „opgeblazen”. Het gat in de deur zat er al, zegt een anonieme medewerker.

Rond half elf waren alle studenten vertrokken. Het gezelschap van Rik had nog steeds honger, maar de keuken was al dicht. „We kregen nog een ijsje met sterretjes”, zegt Ziengs. „En eindelijk konden we zingen voor de jarige. Tot één van de managers zei: Niet zo hard!”