Levenslang geëist tegen extreemrechtse hoofdverdachte

De NSU heeft tussen 2000 en 2006 negen Duitsers met een buitenlandse achtergrond gedood.

Hoofdverdachte Beate Zschaepe, hier naast haar advocaat Mathias Grasel.
Hoofdverdachte Beate Zschaepe, hier naast haar advocaat Mathias Grasel. Foto Matthias Schrader/AFP

In het proces tegen de Duitse extreemrechtse terreurbeweging NSU heeft de openbare aanklager dinsdag tegen hoofdverdachte Beate Zschäpe een levenslange gevangenisstraf geëist.

De Nazionalsozialistische Untergrund, zoals de kleine groep zichzelf noemde, heeft tussen 2000 en 2006 in verschillende Duitse steden negen moorden gepleegd op mensen met een buitenlandse komaf. Ook heeft de groep een politieman gedood, aanslagen met explosieven en gepleegd en vijftien roofovervallen.

Na de dood van de twee mannen die de moorden pleegden, in 2011, kwam het bestaan van de organisatie pas aan het licht. Zschäpe, die met de twee mannen samenwoonde, wordt medeplichtigheid en lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste gelegd in een proces in München dat al duurt sinds 2013. Naast Zschäpe staan nog vier anderen terecht.