Directeur Sanoma stapt over naar Talpa

Sanoma-directeur Peter de Mönnink gaat aan de slag bij Talpa en blijft aan als directeur van SBS dat eerder door Talpa werd overgenomen van Sanoma.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Peter de Mönnink, directeur van Sanoma Nederland, stapt over naar Talpa Holding en begint in januari als commercieel directeur bij het bedrijf van John de Mol. Hij blijft daarnaast aan als directeur van SBS, het mediabedrijf dat in het voorjaar door Talpa werd overgenomen van Sanoma. Dat laat Talpa dinsdag weten.

Met de overstap van De Mönnink komt een einde aan de bijzondere situatie waarin hij als directeur van Sanoma en SBS ook bij Talpa Holding werkte nadat SBS deze zomer werd overgenomen door Talpa.

Lees ook ons interview met De Mönnink uit 2016 als directeur van Sanoma: Sanoma/SBS zoekt nieuwe inkomsten

Crossmediale aanpak

De Mönnink was sinds 2013 directeur van Sanoma en werkte daar aan een crossmediale aanpak. Zo kreeg woonmagazine VT Wonen een eigen programma op SBS en een webwinkel en kreeg het tijdschrift Ouders van Nu een online videokanaal. Deze aanpak sluit aan bij de wens van John de Mol om Talpa Holding te laten uitgroeien tot een groot multimediabedrijf. De Mol zegt dat hij met Talpa werkt aan een mediabedrijf met een “sterke posities in televisie, radio en online”.

Volgens De Mol kan De Mönnink “uitstekend inspelen op het veranderende medialandschap” en dat hij die eigenschap “hard nodig heeft bij het neerzetten van ons mediabedrijf”.

Lees ook: John de Mol bouwt aan zijn droombedrijf

Multimediaal

In het voorjaar kocht Talpa het omroepbedrijf SBS waar de zenders SBS 6, SBS 9, Net 5 en Veronica onder vallen. SBS vormde met de tv-zenders een aanvulling op radiozenders Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Veronica waar het bedrijf een meerderheidsaandeel in heeft.

Lees ook: Reconstructie: hoe SBS honderden miljoenen euro’s minder waard werd

Afgelopen jaar deed De Mol ook een poging om zijn minderheidsaandeel in de Telegraaf Media Groep (TMG) te vergroten. TMG is onder meer eigenaar van De Telegraaf en de regionale kranten Noordhollands Dagblad en Leidsch Dagblad. In augustus liet De Mol weten de overnamepogingen te staken. TMG zag meer in een overname door Het Mediahuis.

Naast De Mönnink wordt het bestuur van Talpa uitgebreid met Menno Koningsberger, de huidige baas van de radiotak, en Hylke Sprangers en Joost Galjart, die verantwoordelijk worden voor respectievelijk technologie en strategie.