Recensie

Recensie Boeken

De playboy en het hoogbegaafde meisje

Drama Wéér een sentimentele film over een hoogbegaafd kind dat op onbegrip stuit. Maar het sterke acteerwerk in Gifted maakt veel goed.

McKenna Grace als de hoogbegaafde Mary.
McKenna Grace als de hoogbegaafde Mary.

Ze kunnen irritant zijn, de hoogbegaafde, vroegwijze kinderen die vaak opduiken in literatuur en films. Maar Mary, het 7-jarige meisje in Gifted, is dat niet. Dat is grotendeels te danken aan het acteerwerk van de in werkelijkheid 11-jarige McKenna Grace en de band die wordt opgeroepen tussen het meisje en haar oom Frank, die opvallend natuurlijk aandoet.

In Gifted heeft playboy en ex-filosoof Frank (Chris Evans, Captain America) de verzorging van het dochtertje van zijn overleden zus op zich genomen. Hij probeert Mary, ondanks haar soms koppige karakter en fenomenale wiskundige vermogens, een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Dan duikt door toedoen van een enthousiaste onderwijzeres Mary’s grootmoeder op die een rechtszaak begint. Ze wil niet dat het talent van het meisje verloren gaat en eist voogdij.

Gifted overstijgt op veel momenten het niveau van een televisiefilm niet. De problematische situatie die rond Mary’s opleiding ontstaat, voelt soms wat vergezocht. Regisseur Marc Webb verkiest momenten waarmee hij op de traanklieren kan werken, boven het uitwerken van de problemen waar een begaafd meisje als Mary echt mee zou kunnen worstelen. Maar de ontroerende, speelse interactie tussen de twee hoofdrolspelers maakt veel goed.