CBS-cijfers

Openbaar Ministerie seponeert relatief twee keer zo vaak als tien jaar geleden

In vergelijking met tien jaar geleden besluit justitie relatief gezien twee keer zo vaak om een verdachte in een strafzaak niet verder te vervolgen. Vorig jaar seponeerde het Openbaar Ministerie (OM) 20 procent van alle zaken die het behandelde onvoorwaardelijk, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2007 lag het percentage sepots nog nipt onder de 10. Het CBS kan niet precies zeggen wat de oorzaak is van de procentuele verdubbeling van het aantal sepots. Doorgaans besluiten officieren van justitie om zaken niet voor de rechter te brengen als ze bijvoorbeeld het bewijs niet sterk genoeg vinden. Het komt ook voor dat ze niet genoeg financiële middelen hebben om alle zaken op te pakken die op hun bureau belanden, waardoor ze moeten kiezen. Het totale aantal zaken waar het OM een beslissing over nam, daalde het afgelopen decennium ook behoorlijk: van ruim 285.000 in 2007 tot meer dan 202.000 in 2016. Zoals gebruikelijk besloot justitie vorig jaar nog altijd het vaakst dat een zaak wel moest voorkomen. Dat gebeurde in ruim de helft van de gevallen. (NRC)