Burgemeester Moeskroen werd mogelijk vermoord uit wraak

België reageert geschokt op de brute moord op burgemeester Alfred Gadenne. De 18-jarige verdachte is de zoon van een ontslagen ambtenaar die zelfmoord pleegde.

Een man schrijft wat in het condoleanceregister voor de overleden Alfred Gadenne.
Een man schrijft wat in het condoleanceregister voor de overleden Alfred Gadenne. Foto Benoit Doppagne/AFP

Elke ochtend en avond, al vijftien jaar lang, stak de 71-jarige burgemeester van Moeskroen vanaf zijn huis de weg over naar de begraafplaats die hij beheerde, om er de poorten te openen en sluiten. Op maandagavond, even voor acht uur, werd hij daar opgewacht, aangevallen en om het leven gebracht. Zijn keel werd doorgesneden. Het motief, naar het nu schijnt: wraak.

De verder weinig opmerkelijke gemeente aan de Franse grens, met zo’n 57.000 inwoners, is niet de eerste plek die je als toneel zou aanwijzen van een lugubere moord op een burgemeester. En ook burgemeester Alfred Gadenne zelf was niet bepaald een controversieel figuur. De christen-democraat was geliefd bij de inwoners van Moeskroen.

Hij was afkomstig uit de streek. Zijn vader was dertig jaar lang burgemeester van Lowingen, inmiddels een deelgemeente van Moeskroen. Gadenne junior betrad in 1982 de lokale politiek. Sinds 2006 was hij burgemeester van Moeskroen. Dat gebeurde na een hervorming in het kiessysteem waardoor voortaan niet per se de partijvoorkeur, maar het aantal voorkeursstemmen bepaalde wie burgemeester zou worden. Het was al de derde keer dat Gadenne meer stemmen kreeg dan de zittende burgemeester, een partijgenoot.

In 2012, tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, werd hij opnieuw ruimschoots als burgemeester verkozen.

Arrestatie op begraafplaats

Een 18-jarige verdachte werd maandagavond kort na de moord op de begraafplaats opgepakt. Even later bekende hij betrokken te zijn. Het parket wil nog weinig loslaten over zijn motieven. Belgische media melden dat hij mogelijk uit wraak heeft gehandeld, omdat zijn vader, die bij de gemeente werkte en daarnaast vrijwillige brandweerman was, twee jaar geleden ontslagen werd. Niet veel later pleegde de man zelfmoord. De jongen zou de burgemeester daarvoor verantwoordelijk hebben gehouden. ‘Bronnen in gerechtelijke kringen’ zouden dit volgens persbureau Belga bevestigen. In de loop van dinsdag zou de verdachte worden ondervraagd door de onderzoeksrechter.

Dit is het derde overlijden van een politiek zwaargewicht in Moeskroen in de afgelopen drie jaar. Drie jaar geleden overleed parlementslid Damien Yzerbyt aan de gevolgen van kanker. Een jaar later stapte oud-burgemeester Jean-Pierre Detremmerie uit het leven. Alledrie waren ze lid van de christen-democratische partij cdH.

Verdriet en verbijstering

In heel politiek België zorgt de dood van Gadenne voor geschokte reacties. CdH-voorzitter Benoît Lutgen reisde maandagnacht direct af naar Moeskroen. Op Twitter zegt hij „immens” verdrietig te zijn. Groen-voorzitter Jean-Marc Nollet is „verbijsterd”. „Gadenne was een burgemeester en man die de dialoog aanging en diep menselijk was.” De burgemeester van het nabijgelegen Kortrijk loofde Gadenne als „architect van ons goed nabuurschap”. „Hij bewees dat samenwerken over de taalgrens kan. Merci Alfred.”

Dinsdag tekenden tal van inwoners van Moeskroen het rouwregister dat in het gemeentehuis ligt. Op scholen in de stad werd een minuut stilte gehouden. Bij de ingang van de begraafplaats zijn bloemen neergelegd. Een groot deel van het gemeentepersoneel is in shock over het nieuws, schrijft persbureau Belga. Zij krijgen psychologische bijstand.