Brits Lagerhuis stemt in met voortgang Brexit

Met de wet wil de regering er onder meer voor zorgen dat duizenden EU-wetten worden omgezet in Britse wetten nadat de Brexit is afgerond.

Foto Tolga Akmen/AFP

Het Britse Lagerhuis heeft in de nacht van maandag op dinsdag ingestemd met een wet die de regering toestemming geeft om verder te gaan met de Brexit. Na een debat van dertien uur werd de wet aangenomen met 326 stemmen voor en 290 tegen. Dat meldt persbureau Reuters. De regering kan nu verder het met ontbinden van politieke, financiële en juridische banden met de Europese Unie.

De regering wil er met de wet onder meer voor zorgen dat duizenden EU-wetten na de Brexit worden omgezet in Britse wetten. Volgens premier Theresa May zorgt deze maatregel voor “zekerheid en duidelijkheid”. Ook Brexit-minister David Davis zei dat de wet noodzakelijk is omdat de uittreding anders “chaotisch” zou kunnen verlopen.

Lees ook: Lief samen op de foto, in het geniep ruziën over de Brexit

Kritiek

Maar vanuit de oppositie is er veel kritiek. De maatregel zou ervoor zorgen dat de regering teveel macht krijgt omdat de wetten worden doorgevoerd zonder parlementaire controle.

De Labour-partij stemde tegen het aannemen van de wet en Brexit-woordvoerder Keir Starmer noemde de uitslag “teleurstellend”. Hij zei: “Deze wet doet afbreuk aan de parlementaire democratie en is een machtsgreep van de ministers.”

Lees ook: Brexitronde 3: eindelijk iets concreets

Over de precieze invulling van de wet moet aan het eind van het jaar nog gestemd worden. Hierover zal de komende maanden flink gedebatteerd worden. Premier May riep alle parlementsleden op om samen te werken bij het opstellen van de onderdelen van de wet.