Brieven

Brieven 12/09/2017

Tienermode (2)

Tunnelvisie heb je altijd

Vrouwen van middelbare leeftijd zien er tegenwoordig juist opvallend hetzelfde uit. Sociale media hebben vrouwen van middelbare leeftijd onafhankelijk van likes gemaakt. Of je nu op een willekeurig schoolplein op je kinderen staat te wachten, naar je LinkedIn zit te loeren, je op een concert van Marco Borsato bevindt of door een Miss Etam-filiaal loopt, je ziet in één oogopslag hoe vrouwen van middelbare leeftijd van nu zich kleden: een net iets te sexy fleece vest, of bij goed weer een gezellige rok tot over de knie of zelfs uitdagender, net iets boven de knie, een kort pittig kapsel en schoenen met klittenband. Dat homogene kleedgedrag heeft veel te maken met het steeds homogener wordende aanbod: in elke winkelstraat vind je dezelfde Didi, Desigual en Sissy Boy. Denken dat ze zonder enige invloed van hun omgeving hun kledingkeuzen maken, is typisch iets voor vrouwen van middelbare leeftijd. Tunnelvisie hoort daarbij.

en (beiden 17)

Leven na de PVV

Rechtvaardigheid

Tijdens het lezen van het artikel over oud-PVV’ers die na hun politieke werk geen baan kunnen vinden, bekruipt mij een gevoel van rechtvaardigheid (‘We huren u niet in, omdat u een PVV-achtergrond heeft’, 9/9). Wat wordt beschreven, overkomt vele landgenoten al jaren: een goede cv, maar toch niet worden uitgenodigd. Vooral als je naam niet zo Nederlands klinkt. Het is wat wrang dat deze PVV’ers na hun politieke carrière zich beter kunnen voorstellen wat dat met een mens doet. Het geeft mij hoop als Nederlander dat deze partij in zijn huidige vorm gelukkig maatschappelijk nog niet is geaccepteerd. En mijn advies voor de ex-PVV’ers? Blijf extra je best doen, dan lukt het vast wel!

Syndroom van Down

Abortus is moord

In zijn artikel Belast een kind niet met down (8/9) stelt Marcel Zuijderland dat een van de belangrijkste solide filosofische argumenten voor abortus is, „dat een foetus geen volwaardig persoon is, maar slechts potentie”.

Wat een misleidende leugen. Vanaf de conceptie is er sprake van een mens-in-wording. In de embryonale fase ontstaan de belangrijkste orgaanstelsels en tijdens de foetale fase (vanaf elf weken zwangerschap) ontwikkelen de verschillende organen en lichaamsdelen zich verder en is het geslacht van de baby aan de buitenkant zichtbaar. Abortus verhindert volgens Zuijderland slechts dat die „potentie” wordt gerealiseerd. Verder waagt hij te zeggen dat alleen voor „wezens die voelend, denkend en handelend bij de wereld betrokken zijn, er iets op het spel staat als hun voortbestaan een halt wordt toegeroepen”. Hoe onzinnig. Zou meneer Zuijderland als voelend, denkend en handelend persoon bestaan hebben als de potentie van zijn foetus niet gerealiseerd was? Noem abortus dan ook gewoon moord alstublieft.

Correcties/aanvullingen

Saint-Martin

In het artikel Na de ramp even minder autonoom (9/9) staat dat Saint-Martin een Franse gemeente is. Maar sinds 2007 is het Franse deel van het eiland een ‘collectivité d’outre-mer’. Dat geeft Saint-Martin iets meer autonomie, maar nog altijd in veel mindere mate dan Sint-Maarten.