Bijlmerbajesterrein wordt stadswijk

Op de plek van de gevangenis komt het Bajes Kwartier, een groene stadswijk met 1350 woningen.

In de Bijlmerbajes zitten nu nog 600 asielzoekers
In de Bijlmerbajes zitten nu nog 600 asielzoekers Foto ANP/Remko de Waal

Het terrein van de Bijlmerbajes is voor 84 miljoen verkocht aan gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van BAM. Op het voormalig gevangenisterrein komen 1350 woningen, een school, horecagelegenheden, een gezondheidscentrum en een plek voor kunstenaars.

De voormalige gevangenis zal nog tot begin 2018 gebruikt worden als asielzoekerscentrum. De broedplaats Lola Lik voor de asielzoekers in het voormalige hoofdgebouw moet haar deuren sluiten. In 2016 werd bekend dat het terrein van de gevangenis, die op 1 juli 2016 sloot, verkocht zou worden. Naar verwachting wordt in 2019 begonnen met de ontwikkeling van het terrein en is het in 2024 af.

Energieneutraal

Voor de bouw van de wijk worden vijf van de zes gevangenistorens gesloopt. Er komen koopwoningen, sociale en vrije sector huurwoningen en zorgwoningen. De overgebleven toren wordt herontwikkeld, daarin komt een verticaal park en stadslandbouw. In het hoofdgebouw moet een plek komen voor internationale kunstenaars. Verder wordt ook een middelbare school in de wijk gebouwd.

De wijk moet helemaal energieneutraal worden. Er komen geen aardgasaansluitingen, de gebouwen krijgen zonnepanelen en ingebouwde windturbines en organisch afval in de wijk wordt omgezet tot elektriciteit. Daarnaast zal een groot deel van de materialen van de gesloopte torens opnieuw worden gebruikt bij de nieuwbouw.

Bekijk ook de fotoserie: Een laatste blik in de Bijlmerbajes

Er waren nog vier andere partijen in de race voor de bieding. Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape ontwikkelt AM de wijk.