Bestuursbeurzen Vindicat voorlopig ingetrokken

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool hebben dat besloten na incidenten van de afgelopen week.

De sociëteit van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen
De sociëteit van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen Siese Veenstra/ANP

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool trekken de bestuursbeurzen van studentenvereniging Vindicat voor dit studiejaar voorlopig in. Dat maken ze bekend op hun websites. Het besluit volgt nadat de afgelopen week meerdere verhalen over incidenten naar buiten kwamen waar de vereniging bij betrokken was. Zo zou er flink zijn huisgehouden in een sushirestaurant in Groningen.

Met de bestuursbeurzen financieren de voltijds bestuursleden van Vindicat, de corporale vereniging van Groningen, hun werkzaamheden. Als zich het komende jaar verder geen incidenten voordoen wordt gekeken of de bestuurders mogelijk alsnog hun geld krijgen.

Het besluit is opmerkelijk omdat Vindicat al een tijd onder verscherpt toezicht staat van de RUG en de Hanzehogeschool. Er wordt gekeken of de vereniging in staat is tot een cultuuromslag, anders verbreekt de universiteit haar banden met de club. Het besluit daarover valt in augustus 2018, maar de onderwijsinstellingen hebben nu al besloten tot eerdere maatregelen naar aanleiding van de incidenten.

Vernielingen

Via het Groningse stadsblog Sikkom kwamen de afgelopen dagen drie zaken naar buiten. Zo publiceerde het blad van subvereniging Aegir een seksistische tekst over de “slet van de maand-verkiezing”. Dit weekend kwam naar buiten dat een groep Vindicat-leden schade zou hebben aangericht in een sushirestaurant en een gebouw van een sportvereniging.

Lees ook het verhaal over het sushirestaurant: Een feestje van Vindicat, net een documentaire

De RUG en de Hanzehogeschool benadrukken dat bij die laatste twee voorvallen er nog steeds onderzoek gedaan wordt en dat de precieze gang van zaken nog onduidelijk is. Wel is al “duidelijk dat beide gebeurtenissen niet stroken met de gedragscode en de gewenste cultuurverandering van de studentenvereniging”. Het beoordelingsproces voor die laatste cultuurverandering wordt door de universiteit en hogeschool wel gewoon doorgezet.

Wie in het bestuur zit van een studentenvereniging kan in Groningen zes maanden een vergoeding krijgen. Per maand gaat het om 444,20 euro, maximaal dus 2.665 euro per persoon per jaar. Voor negen bestuurders, zoals bij Vindicat, is het maximumbedrag dus 33.315 euro.