Bangladesh: Rohingya moeten terug naar Birma

Volgens de VN zijn inmiddels al 370.000 moslims uit Birma naar het buurland gevlucht. De EU stelt drie miljoen beschikbaar voor noodhulp.

De Bengalese minister-president Sheikh Hasina ontmoet gevluchte Rohingya aan de grens met Birma.
De Bengalese minister-president Sheikh Hasina ontmoet gevluchte Rohingya aan de grens met Birma. Foto Saiful Kallol/AP

De gevluchte Rohingya kunnen tijdelijk blijven in Bangladesh maar moeten uiteindelijk wel terug naar buurland Birma. Dat heeft de Bengalese minister-president Sheikh Hasina dinsdag gezegd na haar bezoek aan meerdere vluchtelingenkampen aan de grens, schrijft Reuters. De afgelopen weken zijn volgens de Verenigde Naties (VN) minstens 370.000 Rohingya-moslims de grens overgestoken naar Bangladesh.

Hasina beloofde de vluchtelingen vanzelfsprekend tijdelijk te zullen steunen en op te vangen, maar zei wel dat de Birmese regering uiteindelijk “zijn staatsburgers terug moeten nemen”. Ook zei de minister-president “onrecht niet te zullen tolereren”. Hasina bezocht onder meer Kutupalong, een vluchtelingenkamp aan de grens waar voor de escalatie van het laatste geweld al tienduizenden Rohingya opgevangen werden.

Lees ook: Suu Kyi: nepnieuws over Birma

De uitspraken benadrukken de houding van Bangladesh ten opzichte van de moslimminderheid uit het overwegend boeddhistische Birma. De Rohingya zijn staatloos en worden door de Birmese autoriteiten gezien als illegale migranten uit Bangladesh. Voordat het geweld afgelopen maand weer uitbrak, woonden er al zo’n 500.000 gevluchte Rohingya in Bangladesh. Zij vluchtten eerder naar aanleiding van anti-moslimgeweld in de westelijke deelstaat Rakhine.

‘Wreedheden’

Maandag veroordeelde Hasina al wat Bangladesh ziet als “wreedheden” die het Birmese leger in Rakhine pleegt jegens de Rohingya. Volgens hulporganisaties hebben veiligheidstroepen meerdere dorpen van moslims in brand gestoken, wat Birmese autoriteiten tegenspreken.

Het geweld in Rakhine laaide weer op toen Rohingya-rebellen aanvallen uitvoerden op tientallen politieposten. Sindsdien is het leger bezig met wat het omschreven heeft als “opruimacties” tegen wat Birma ziet als extremistische rebellen. Naast de honderdduizenden gevluchte moslims zouden ook tienduizenden boeddhistische burgers de regio zijn ontvlucht.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra’ad al-Hussein, heeft de acties van het Birmese leger scherp veroordeeld. Deze zouden duidelijk een vorm zijn van etnische zuivering. De vluchtelingenkampen in Bangladesh zijn inmiddels overvol. Volgens hulporganisaties is er drastisch noodhulp nodig voor de gevluchte Rohingya.

Brussel stelt drie miljoen beschikbaar

De Europese Commissie maakte dinsdag drie miljoen euro beschikbaar voor de gevluchte Rohingya. Dat geld is bestemd voor opvang, water, voedsel en medische zorg in Birma en Bangladesh. EU-commissaris voor noodhulp Christos Stylianides spreekt van een “kritieke” situatie. Eerder in mei zette Brussel al 12 miljoen euro opzij voor noodhulp aan de Rohingya.