Atoomproef

V-Raad stemt over afgezwakt sanctiepakket Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad heeft opnieuw de sancties voor Noord-Korea verscherpt als antwoord op de recente atoomproef waarbij het regime in Pyongyang mogelijk een waterstofbom tot ontploffing bracht. De maatregelen treffen de export van textiel en een klein deel van de energie-import.

Onduidelijk is of de sancties effectief zullen zijn. Doel van sancties is Noord-Korea ertoe te bewegen het atoomprogramma op te schorten en op den duur over te gaan tot ontwapening. Noord-Korea omzeilde veelal eerdere sancties en leider Kim trekt zich niets aan van internationale kritiek.

Het pakket waartoe maandagnacht unaniem werd besloten is een compromis. De regering Trump had een veel strengere aanpak voorgesteld en wilde een energie-embargo. Rusland en China waren tegen straffe maatregelen. China is bang voor de gevolgen van een instabiel buurland.

De resolutie verbiedt nu de verkoop van aardgas aan Noord-Korea en zet een limiet op de invoer van olie. Hoe pijnlijk het olie-embargo uitvalt is niet duidelijk. De VS gaan ervan uit dat de import met 30 procent zal dalen, andere berekeningen komen niet verder dan een daling met 10 procent. Ook zullen Kims banktegoeden niet worden bevroren, zoals de VS wilden.