Volkswagen steekt 20 miljard in elektrische auto’s

Van ieder model dat het moederbedrijf van ook onder meer Audi en Seat maakt, is vanaf 2030 een elektrische variant beschikbaar.

De Volkswagen ID Buzz, een nieuw elektrisch busje dat vanaf 2022 te koop zal zijn.
De Volkswagen ID Buzz, een nieuw elektrisch busje dat vanaf 2022 te koop zal zijn. Foto Martin Meissner/AP

Volkswagen investeert de komende jaren ruim 20 miljard euro in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Het moederbedrijf, waaronder ook onder meer Škoda, Audi en Seat vallen, wil in 2030 van ieder van zijn driehonderd modellen een elektrische variant beschikbaar hebben, heeft het in aanloop naar de autoshow IAA in Frankfurt bekendgemaakt. Ook andere merken presenteerden voor die beurs hun plannen voor elektrisch rijden.

Volkswagen-topman Matthias Müller zegt in de komende acht jaar meer dan tachtig nieuwe modellen te willen lanceren met elektrische aandrijving; vijftig volledig elektrische auto’s en dertig plug-in hybrides, die voorzien zijn van zowel een traditionele verbrandingsmotor als via het stopcontact oplaadbare accu’s.

Accu’s

Om de benodigde lithium-ion accu’s te produceren zegt Müller niet afhankelijk te willen zijn van externe partijen. Het bedrijf is op zoek naar partners in Europa, China en de VS om een productieketen op te zetten met een jaarlijkse capaciteit van 150GWh, meer dan de 125GWh die naar schatting momenteel wereldwijd wordt geproduceerd.

In de loop van de samenwerking verwacht Volkswagen voor vijftig miljard euro aan accu’s te bestellen, alleen voor gebruik in de eigen vloot.

Het plan van Volkswagen is niet om in 2030 geen enkele auto meer te produceren die op benzine of diesel rijdt. Wel is het de bedoeling dat er van ieder model een variant beschikbaar is met elektromotor - inclusief Bentley’s, Bugatti’s en Lamborghini’s, benadrukte Müller:

“Dat is geen niet-bindende intentieverklaring, maar een toezegging waar we vanaf vandaag aan gehouden kunnen worden.”

Meer merken

Naast de Volkswagen Group kwam ook Mercedes maandag op de IAA met toekomstplannen. Al in 2022 zal van ieder model een elektrische variant te koop zijn. BMW kondigde in aanloop naar de beurs vorige week al aan in 2025 met 25 al dan niet volledig elektrisch aangedreven auto’s te komen.

Volvo zei eerder vanaf 2019 alle nieuwe modellen standaard te voorzien van een elektromotor.