Pyongyang waarschuwt VS voor ‘grootst mogelijke leed’

De VN-Veiligheidsraad stemde maandag in met nieuwe sancties tegen Noord-Korea naar aanleiding van de laatste kernproef.

De Noord-Koreaanse ambassadeur Han Tae-song eerder deze maand in Genève.
De Noord-Koreaanse ambassadeur Han Tae-song eerder deze maand in Genève. Foto Denis Balibouse/Reuters

Pyongyang heeft de Verenigde Staten dinsdag gewaarschuwd voor het “grootste leed” dat het land ooit zou hebben ervaren. Dat zei de ambassadeur van Noord-Korea Han Tae-song naar aanleiding van de nieuwe sancties als straf voor de laatste pogingen van het land om een kernwapenprogramma uit te breiden, schrijft Reuters. De VN-Veiligheidsraad stemde hier een dag eerder unaniem mee in.

Het was een afgezwakte versie van het voorstel dat de VS voor ogen hadden. De sancties houden onder andere een verbod in op de import van aardgas, maar het bevat geen verbod op de import van olie of bevriezing van buitenlandse tegoeden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat hadden de VS wel graag gewild.

De import van ruwe olie wordt wel vastgezet op het niveau van de laatste twaalf maanden, en de import van bewerkte olie op twee miljoen vaten per jaar. Ook betekenen de sancties een verbod op de export van textiel, Noord-Korea’s op een na grootste exportproduct. Verder verbieden de sancties andere landen van het geven van werkvergunningen aan Noord-Koreaanse arbeiders.

‘Illegaal’ en ‘onwettig’

De laatste maatregelen werden door ambassadeur Tae-song scherp veroordeeld. Tijdens een ontwapeningsconferentie van de VN in Genève zei de diplomaat:

“Het regime in Washington is klaar voor een politieke, economische en militaire confrontatie. Het is geobsedeerd door het wilde spel waarmee het de ontwikkeling van Noord-Korea als nucleaire macht wil terugdraaien, terwijl dat programma al voltooid is.”

De sancties zouden “illegaal” en “onwettig” zijn. Ook zei Tae-song dat Noord-Korea klaar is om “ultieme middelen” in te zetten. Hij specificeerde niet wat hij hiermee bedoelde. Kim Jong-un had voorafgaand aan de stemming al gewaarschuwd dat de “Amerikaanse gangsters” een “gepaste prijs” zouden betalen voor het propageren van nieuwe sancties.

Dreiging voor de VS

Ook de VS reageerden dinsdag op de laatste sancties. De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin benadrukte dat de VS door zullen gaan met de maatregelen totdat Noord-Korea stopt met zijn kernprogramma. “Economische oorlogsvoering”, zoals de minister het omschreef, zou Pyongyang uiteindelijk aan de onderhandelingstafel kunnen dwingen.

Tegelijkertijd waarschuwde Mnuchin Peking dat het zich moet houden aan de afgesproken VN-sancties. China is de belangrijkste handelspartner en bondgenoot van Noord-Korea. Economische druk vanuit Peking is daarom cruciaal om het regime in Pyongyang te laten luisteren.

De Amerikaanse vertegenwoordiger binnen de ontwapeningsconferentie Robert Woods zei dat de internationale gemeenschap aan Pyongyang had laten zien dat het land moet stoppen met zijn provocaties: “Ik hoop dat het regime [in Pyongyang] de boodschap luid en duidelijk heeft gehoord en dat het een ander pad zal kiezen.”

Begin deze maand schrikte de wereld op van een laatste kernproef van Noord-Korea. Het was de grootste explosie ooit gemeten in het land, en volgens Pyongyang heeft het succesvol een kernbom ontwikkeld die op een intercontinentale raket past. Daarmee zou het land nu een directe dreiging kunnen vormen voor het Amerikaanse vasteland.