VN-commissaris: etnische zuivering in Birma

In Birma is een humanitaire crisis gaande. De VN schatten dat zo’n 300.000 Rohingyas op de vlucht zijn.

Gevluchte Rohingya-moslims met gedoneerde Bangladese goederen.
Gevluchte Rohingya-moslims met gedoneerde Bangladese goederen. Foto Bernat Armangue/AP Photo

Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein, zijn de “opruimacties” die door de Birmese overheid worden uitgevoerd tegen de Rohingya “buitenproportioneel”. Hij spreekt van etnische zuivering in Birma. Dat zei hij maandagochtend tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN), meldt persbureau Reuters.

De VN-commissaris riep de Birmese overheid maandag in Genève op om “de wrede militaire operatie te stoppen en de Rohingya-moslimminderheid niet langer te discrimineren”. Zeid Ra’ad al-Hussein sprak van een overduidelijk voorbeeld van etnische zuivering.

Lees ook: Rohingya worden opgejaagd als vee

Het Birmese leger greep hard in nadat eind augustus ongeveer 150 leden van de moslimminderheid ‘s nachts grensposten aanvielen. De VN meldden vrijdag dat er de afgelopen weken minstens 270.00 Rohingya-moslims naar Bangladesh zijn verdreven door het oplaaiend geweld gepleegd door het leger. De Rohingya vormen een minderheid in het overwegend boeddhistische land.

Moordpartijen

Volgens de VN worden ze al decennialang stelselmatig gediscrimineerd en hebben de Birmese veiligheidsdiensten zich schuldig gemaakt aan moordpartijen, martelingen en verkrachtingen. Tussen het leger en de Rohingya-rebellen wordt al wekenlang gevochten. De Rohingya-rebellen kondigden zaterdag een wapenstilstand af om hulporganisaties in Birma ruim baan te geven.

Op uitnodiging van de Birmese regering bracht een kleine groep journalisten vrijdag een bezoek aan de westelijke deelstaat Rakhine, waar tientallen politieagenten en rebellen zijn omgekomen. BBC-journalist Jonathan Head was erbij. VN-veiligheidsinspecteurs wordt toegang tot het land geweigerd.