Veelvuldig melding van kiesfraude in Moskou

Rusland

Bij de regionale verkiezingen in Rusland lijkt er vooral te zijn gefraudeerd in Moskou. Volgens de laatste meldingen van de waarnemers van de vrijwilligers-organisatie ‘Golos’, zondagavond, komt 39 procent van de meldingen van stembusfraude uit de Russische hoofdstad.

Zondag konden Russen naar de stembus om nieuwe regionale vertegenwoordigers te kiezen. Alleen in Moskou leek ‘Verenigd Rusland’, de partij van president Vladimir Poetin, te worden uitgedaagd. Bijna duizend kandidaten van de oppositie deden een gooi naar een zetel in de 125 deelgemeenten van de Russische hoofdstad. Verenigd Rusland had 1477 kandidaten.

De Russische oppositie leek daarmee een goede uitgangspositie te hebben om – voor het eerst sinds de jaren negentig van de vorige eeuw – een stem te krijgen in de Russische politiek. Deze maandagochtend bleek dat dat in een aantal gevallen is gebeurd. De volledige uitslag was er nog niet.

Moskovieten vierden de jaarlijkse ‘dag van de stad’ en flaneerden over de nieuwe trottoirs die in grote haast zijn aangelegd. De feestdag beïnvloedde vrijwel zeker de opkomst. Rond acht uur zondagavond lag die rond de 12 procent, ruim onder het gemiddelde van 25-30 procent in de rest van Rusland. Oppositiepartij Jabloko eiste dan ook het aftreden van het hoofd van de kiescommissie in Moskou. Volgens Jabloko heeft het Moskouse gemeentebestuur de verkiezingen in de hoofdstad met opzet verzwegen.

Bij Russische verkiezingen wordt steevast gefraudeerd. Waarnemers constateerden zondag in Moskou een abnormaal aantal 'thuisstemmers' – kiesgerechtigden die te ziek zijn om naar het stembureau te komen.