Toezichthouder: zekerheid van stroom is onvoldoende

Na klacht Tata Steel Netbeheerder Tennet noemt de uitspraak van toezichthouder ACM onbegrijpelijk en vreest extra miljardenuitgaven.

foto ANP

Netbeheerder Tennet voldoet niet aan zijn verplichtingen om de stroomvoorziening te garanderen. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een geschil tussen Tata Steel en de netbeheerder dat maandag is gepubliceerd.

Tennet waarschuwt dat de uitspraak leidt tot een enorme en onnodige investering van zo’n 7 miljard euro in het elektriciteitsnet. Dit komt neer op zo’n 920 euro per huishouden. Het staatsbedrijf zegt de uitspraak „niet te begrijpen”.

ACM bestrijdt deze lezing en zegt dat een investering van 100 miljoen euro voldoende is. „Het gaat om relatief geringe aanpassingen. Deze storing had nooit tot stroomuitval mogen leiden”, zegt een woordvoerder.

Volgens de wet moeten Tennet en de regionale netbeheerders het hoogspanningsnet zo inrichten dat er ook tijdens de meest kwetsbare bedrijfstoestand, dus ook als iets wordt uitgeschakeld bij onderhoud, geen stroomuitval kan plaatsvinden. Dit heet de ‘enkelvoudige storingsreserve’. Nu zegt ACM dat Tennet niet aan deze plicht voldoet.

Tata Steel diende na de grootschalige stroomuitval in Noord-Holland van 27 maart 2015 een schadeclaim bij Tennet in. Het bedrijf zou een schade van zo’n 14 miljoen euro hebben geleden.

De uitspraak van de ACM is opmerkelijk. ACM heeft als toezichthouder de taak te controleren of Tennet zich aan de wet houdt, en levert dus indirect kritiek op de eigen toezichthoudende rol in het verleden. En ACM komt met deze uitspraak terug van een eigen eerder oordeel. De toezichthouder concludeerde na een onderzoek na de stroomuitval in 2015 eerder dat Tennet zich juist wél aan de regels hield. In een brief aan minister Kamp (Economische Zaken, VVD) schreef ACM op 13 september 2016 dat het „geen overtreding van wettelijke voorschriften” had kunnen vaststellen. Nu zegt ACM dat het tweede, diepere onderzoek tot andere conclusies leidde. Volgens een woordvoerder wordt zo’n onderzoek juist verricht als er een geschil is.

Operationeel directeur van Tennet Ben Voorhorst zegt de uitspraak van ACM „niet te begrijpen”. De afgelopen jaren werd de wet, met instemming van ACM, anders geïnterpreteerd. Daardoor had Tennet meer ruimte om te bepalen hoe ze aan de verplichting van de zogenoemde ‘storingsreserve’ voldeed. Die ruimte haalt de ACM nu weg, aldus Voorhorst. „We hebben niet alleen de wettelijke plicht het net zo zeker mogelijk te maken, we moeten dat ook doelmatig doen, dus zonder onnodige investeringen.”