Thuiskok. Exotisch eten

Er is weinig leuk aan terugkomen van vakantie, maar naar één ding kan ik best uitkijken: na weken van exotisch eten weer eens iets typisch Nederlands kunnen proeven, zoals een goede boterham met belegen boerenkaas of een rauwe haring met uitjes van de visboer.

We zijn in Nederland niet overdreven trots op onze nationale keuken, maar volgens mij kunnen we stiekem onze stamppotten, pannenkoeken en zelfs een broodje kroket op zijn tijd erg waarderen. Geheel in die lijn komt er eens in de zoveel tijd een kookboek uit die al dat lekkers op een rijtje zet. Zo besprak ik vorig jaar het boek Familierecepten van Felix Wilbrink, een klassiek kookboek zowel qua vorm als qua inhoud. Ditmaal pakken we het moderner aan, met het Hollandse klassiekers anno nu van Tjitze van der Dam.

Er zijn twee manieren om een nieuwe invulling aan een klassiek gerecht te geven: je varieert met de ingrediëntenlijst of je verandert de vorm. Van der Dam doet beiden. Zo ziet zijn hutspot met spek en ui eruit als een modern oranjewit-gestreept taartje, en lijkt het broodje halfom van de bevriende chef-kok Frank Schipper meer op een schilderij dan op het bekende lunchgerecht. Maar de leukste recepten zijn die waarbij typisch Nederlandse ingrediënten gecombineerd worden. Een worstenbroodje gevuld met gerookte paling bijvoorbeeld, of een bitterbal met een vulling van hete bliksem en een tompouce van stoofpeer.

Zo speelt Van der Dam, een Friese chef-kok die dit najaar bij het nog te openen Amsterdamse hotel QO aan de slag gaat, steeds met je verwachtingen. We weten allemaal hoe deze gerechten horen te smaken, en toch zal de magnum van trekdrop een verrassing zijn voor je smaakpapillen.

Als u daar geen zin in heeft en gewoon een klassieke Hollandse maaltijd op tafel wil zetten, is er nog genoeg keus in dit kookboek: je stelt zo een menu samen van een garnalencocktail vooraf, gevolgd door witlof met kaas en ham en als dessert een vlaflip. Bij de koffie serveert u zelfgemaakte pepernoten. Zo’n traditionele invulling van het diner vindt u echter ook in andere Hollandse receptenboeken. Wie net als ik de terugkeer van vakantie het liefst zo lang mogelijk uitstelt, koopt dit boek voor exotisch eten uit eigen land.