Saakasjvili maakt theatrale Oekraïense rentree

Oud-president Georgië De bij de regering in Kiev in ongenade gevallen politicus kwam zondag met veel vertoon de Oekraïense grens over.

Micheïl Saakasjvili
Micheïl Saakasjvili FOTO Sergei Grits/AP

Micheïl Saakasjvili, de stateloze ex-gouverneur van Odessa en oud-president van Georgië, heeft zondag bekijks getrokken met een rentree in Oekraïne. Zondagochtend stapte de omstreden politicus in de Poolse stad Przemysl op de trein, vergezeld door journalisten, Oekraïense politici en zijn tienerzoon. Vandaar reisde hij via de Pools-Oekraïense grensovergang bij Krakowiec naar Lviv. Duizenden aanhangers waren naar het station gekomen om hun steun te betuigen aan de in ongenade gevallen politicus.

Saakasjvili, die vorig jaar ontslag nam als gouverneur van Odessa, verloor eind juli zijn Oekraïense staatsburgerschap nadat hij de Oekraïense president Porosjenko van corruptie en vriendjespolitiek had beschuldigd. Uit woede besloot Porosjenko per decreet het paspoort van zijn voormalig politieke bondgenoot in te trekken.

Saakasjvili liet het er niet bij zitten en reist sindsdien op zijn geannuleerde paspoort door Europa om zijn zaak te bepleiten. Eerder dit jaar richtte hij een politieke beweging op waarmee hij Porosjenko wil uitdagen tijdens de verkiezingen in 2019.

De Oekraïense regering probeerde de intocht zondag te verhinderen. Een blokkade werd opgeworpen aan de grens. Tegelijkertijd arresteerde de politie zo’n 40 ‘titoesjki’ – gewapende anonieme relschoppers – die Saakasjvili wilden tegenhouden.

Verschillende prominente politici namen het evenwel voor hem op. De Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko reisde speciaal naar Polen om Saakasjvili te steunen. „Wij beschermen Micheïl Saakasjvili en zijn recht om in Oekraïne te zijn”.

Ondertussen weigerden de Oekraïense autoriteiten Saakasjvili’s trein te laten vertrekken. Uiteindelijk werd de trein geannuleerd, waarop Saakasjvili besloot zijn reis per bus te maken. „De Oekraïense autoriteiten gedragen zich als barbaren. We hebben tijd verloren, maar niet onze vastberadenheid”, aldus de politicus. Uiteindelijk ging Saakasjvili rond zeven uur samen met Timosjenko de grens over, waarbij zijn aanhangers het Oekraïense volkslied aanhieven.

De politie van Lviv heeft een zaak geopend wegens illegale grensoverschrijding. Georgië, waar Saakasjvili gezocht wordt wegens machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap, heeft een officieel uitleveringsverzoek ingediend. Het is onduidelijk of Saakasjvili in Oekraïne wil blijven. Hij loopt het risico vandaar direct naar zijn vaderland gestuurd te worden.