Ontwikkeling omstreden Zoetermeerse giga-outlet stilgelegd

‘Tegenstrijdige belangen’ en ‘complexiteit’ hebben gezorgd voor een ‘opschuivende planning’ en een situatie die ‘veel tijd een energie’ zou kosten.

Afbeelding Provast / TCONCEPT

Het had de eerste ‘fashion outlet mall’ van de Randstad moeten worden: de Holland Outlet Mall (‘HOM’) in Zoetermeer. Maar de kans dat die er komt is sinds maandag – weer – een stuk kleiner geworden. Projectontwikkelaar Provast trok zich terug uit de plannen, meldde het in een persbericht met de titel ‘Herbezinning Holland Outlet Mall’.

De reden voor de aftocht: ‘tegenstrijdige belangen’ en ‘complexiteit’ hebben gezorgd voor een ‘opschuivende planning’ en een situatie die ‘veel tijd een energie’ zouden kosten, aldus het persbericht.

Dat zal insiders weinig verbazen. De plannen voor de HOM, dat zich met 30.000 vierkante meter vol outletkleding op de huidige woonboulevard van Zoetermeer zou vestigen, waren omstreden. Bewoners vreesden overlast. Winkeliers waren bang voor moordende concurrentie in een tijd waarin het toch al niet goed gaat met de offline detailhandel.

Ondanks de felle kritiek stemde de gemeenteraad van Zoetermeer begin dit jaar nog in met de verdere ontwikkeling van de Holland Outlet Mall. Voorwaarde was wel dat de initiatiefnemers, waaronder Provast, een overeenkomst met omwonenden zouden bereiken. Gezien „de aard van hun eisen en wensen” lijkt dat op korte termijn niet mogelijk, zegt de projectontwikkelaar nu.

Twitter avatar AptrootC Ch. Aptroot Gemeenteraad Zoetermeer stemt met grote meerderheid (28-11) voor verder uitwerken incl nader onderzoek Holland Outlet Mall. Positieve stap.

Het Zoetermeerse college van B en W informeerde de gemeenteraad maandagavond over de kwestie. Het zegt het besluit van Provast te betreuren. De woonboulevard van Zoetermeer is volgens het college aan een transformatie toe en het zag in de HOM ‘een toekomstbestendige oplossing’.