‘NVWA krijgt 25 miljoen extra van kabinet’

Het extra geld wordt waarschijnlijk gebruikt om meer voedselinspecteurs aan te nemen en verouderde computersystemen te vervangen.

Het belteam Fipronil bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Utrecht.
Het belteam Fipronil bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Utrecht. Foto Piroschka van de Wouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt volgend jaar 25 miljoen euro extra, bovenop het huidige budget van 300 miljoen euro. Dat zal het kabinet met Prinsjesdag bekendmaken, zo melden bronnen aan RTL Nieuws. Waarschijnlijk wordt het geld gebruikt voor het aannemen van meer voedselinspecteurs en de vervanging van verouderde computerapparatuur.

Lees ook het profiel: NVWA: stukbezuinigd en te veel naar binnen gekeerd

Het handelen van de NVWA bij voedselschandalen of misstanden in de veeteelt werd de afgelopen jaren herhaaldelijk bekritiseerd. Paardenvlees werd verkocht als runderbiefstuk en poepbacteriën kwamen via slachthuizen in vlees terecht. Deze zomer het giftige fipronil, dat illegaal gebruikt werd om kippenstallen te reinigen en zo in eieren terechtkwam.

Misstanden slachthuizen

Daarnaast was er het verhaal van de dierenarts in dienst van de NVWA die na melding van misstanden in slachthuizen steeds werd overgeplaatst. Zo werd er niet ingegrepen bij het onverdoofd slachten van biggen en geiten. Ook gingen zieke biggen de slacht in voor menselijke consumptie, terwijl dat niet mag.

De NVWA erkende de misstanden die de dierenarts meldde in een intern auditrapport en gaf hem op de meeste punten gelijk. De man zit sinds begin dit jaar thuis.

Lees ook: NVWA greep na misstanden niet in bij slachthuizen

De NVWA zit al jaren in een voortdurende reorganisatie. Eerder gingen al duizend banen verloren en ook de komende jaren moeten zo’n 200 van de 2.600 arbeidsplaatsen verdwijnen. Wel kwamen er steeds meer taken bij. Elk schandaal bracht daarnaast nieuwe wetgeving of strengere protocollen met zich mee.